Mercedeske

Dva solitera sačinjena od tri kraka u obliku loga automobilskog brenda Mercedes predstavljaju pravu znamenitost u Bloku 38, tačnije u Bulevaru Milutina Milankovića.

Foto: printskrin google earth

 

Interesantno, niz godina nakon što su ova dva solitera izgrađena, odmah preko puta njih Mercedes je otvorio svoj prodajni salon. Slučajnost ili marketinški dobar potez, do danas, nije poznato.

Pet idiota

Ovo je naziv za pet solitera koji usamljeni stoje na Banjici, relativno blizu Vojno-medicinske akademije. Nose adresu Crnotravske ulice i ovaj neobičan nadimak koji stanarima nije baš mio, tako da ga ni ne koriste.

Foto: Jutjub printskrin/light2tube

 

Poreklo ovog nadimka nije poznato, ali postoje pretpostavke i šale.

Prva verzija kaže da je "laskavi" nadimak blok zgrada zaradio jer stoje sami i odvojeni jedan od drugog. Navodno to je urađeno kako bi formirali petokraku, simbol Jugoslavije, ali je oblik malo "pobegao" pa zvezda nije baš pravilna pa soliteri nisu zvezda nego pet idiota.

Toblerone sa Bogoslovije

Bogoslovija je kraj Beograda na kraju Ruzveltove ulice koji je obeležen Bogoslovskim fakultetom, kružnim tokom i neobičnim soliterom poznatim pod imenom Toblerone.

Foto: printskrin google earth

 

Zgrada je naziv zaslužila svojim isturenim ćoškovima i terasama koji čine da podseća na poznatu poslasticu.

Kineski zid

Kineski zid, koji ponekad zovu, najduži je stambeni objekat u Evropi. Dugačak je čak 1.000 metara i ima čak 62 ulaza, a smešten je u Bloku 21. Zgrada je podignuta šezdesetih godina prošlog veka i prigrlila je čak četiri adrese - Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Zorana Đinđića, Milentija Popovića i Antifašističke borbe.

Foto: printskrin google earth

 

Krivudav oblik ove stambene zgrade uticao je na to da je neki Beograđani zovu i Meandar ili Zmijice, prema jednoj od najpopularnijih igrica na mobilnim telefonima.

(011info)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".