Tokom intenzivnog višesatnog mentalnog napora neurotransmiter glutamat nakuplja se u delu mozga, poznatom kao prefrontalni korteks, utvrdio je tim naučnika predvođen Antoniusom Wiehlerom iz bolnice Pitie-Salpetriere u Parizu.

To je područje mozga aktivno kada pravite planove ili rešavate složene probleme.

Kognitivni umor

Nakupljanje glutamata uzrokuje kognitivni umor, što nas tera da se okrenemo aktivnostima koje nas više zadovoljavaju, otkrili su naučnici u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Current Biology.

Prema timu, rezultati pokazuju da kognitivni rad dovodi do funkcionalne promene mozga. U tom procesu umor je sredstvo postizanja cilja, jer uzrokuje da ljudi prekidaju svoj rad, dopuštajući mozgu da nastavi sa svojim opštim funkcijama.

U istraživanju naučnici su koristili posebne postupke koji su omogućili praćenje koncentracije određenih molekula u mozgu nekoliko puta dnevno. Radili su sa dve grupe ispitanika: jedni su morali rešavati teške zadatke, dok su drugi dobili relativno lake kognitivne vežbe.

Foto: Profimedia

 

Porast koncentracije glutamata

Na kraju dana zahtevan mentalni napor rezultirao je većom koncentracijom glutamata u prefrontalnom korteksu od laganog kognitivnog rada.

Prema neurofizičaru Haraldu Moelleru sa Instituta Max Planck za ljudske kognitivne i moždane nauke u Leipzigu u Nemačkoj, porast koncentracije glutamata od nekoliko posto, primećen je mnogo puta uz ciljanu stimulaciju različitih regija mozga - na primjer, vidnog sistema.

Međutim, kada je stimulacija završila, došlo je do relativno brzog pada.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".