Kovid pozitivni pacijenti koji razviju težu kliničku sliku upućuju se u Vojnu bolnicu na Karaburmi i u Bolnicu u Batajnici. Porast broja pozitivnih slučajeva, međutim, nije značajno uticao na porast broja pacijenata na bolničkom lečenju.

Direktorka bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da je zauzeta četvrtina bolničkih postelja – imaju 203 pacijenta u sedam jedinica poluintenzivne nege i jednoj jedinici intenzivne nege.

To je sedam puta više pacijenata u odnosu na 28. jun – tada je u ovoj bolnici bilo 29 bolesnika, a jedan je bio intubiran.

Juče su, kaže, imali 45 prijema, što je neuobičajeno u odnosu na prethodne dane, kada ih je bilo 20 do 30. Dolaze uglavnom stariji pacijenti, u sedmoj, osmoj i devetoj deceniji, koji imaju pridružene bolesti.

Foto: A. Stanković/P. Mitić

 

- Imamo jednog mlađeg od 50 godina, sa akutnim srčanim popuštanjem. Takvu kliničku sliku nisam dugo, dugo videla. Ovaj mladi čovek se razboleo iz punog zdravlja - ističe doktorka.

Upala pluća koja se sada javlja razlikuje se u odnosu na druge sojeve – blaža je i ne zahteva kiseoničku potporu.

- Ne može da se poredi sa onim od pre šest, osam ili 12 meseci. Uglavnom, virus zahvata gornje delove respiratornog sistema, a mali broj bolesnika daje klasičnu sliku upale pluća - ističe dr Adžić Vukičević.

(Blic)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".