- Pre sedamdeset i osam godina žene i muškarci okupljeni oko pukovnika Štaufenberga rizikovali su svoje živote da sruše Hitlerov režim - napisao je Šolc na Tviteru.

- Divim se njihovoj hrabrosti kao i hrabrosti svih onih koji su se suprotstavili nacistima. NJihova žrtva obvezuje nas da se uvek borimo za demokratiju - napisao je nemački kancelar.

Fridrih Merc, čelnik opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) takođe se oglasio na Tviteru napisavši da ta godišnjica "nas podseća da se zalažemo za naše vrednosti".

Štaufenberg je pokušao Hitlera da ubije bombom kako bi se okončao Drugi svetski rat, on je podmetnuo bombu ispod stola prilikom okupljanja nemačkih oficira s Hitlerom te je detonirao, ali sto je bio tako masivan da je zaštitio Hitlera od eksplozije. Rat se nastavio i trajao još jednu godinu, do maja 1944. godine.

Štaufenberg i troje njegovih pomoćnika steljani su u Berlinu još iste večeri kad je izveden neuspeli atentat. Oko 90 drugih saradnika koji su bili uključeni u zaveru naknadno su pogubljeni.

Ovaj datum obeležen je i na druge načine, polaganjem venaca i polaganjem zakletve vojnika u Bendlerblocku u Berlinu, gde je Štaufenberg bio pogubljen.

(Jutarnji.hr)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".