- Пре седамдесет и осам година жене и мушкарци окупљени око пуковника Штауфенберга ризиковали су своје животе да сруше Хитлеров режим - написао је Шолц на Твитеру.

- Дивим се њиховој храбрости као и храбрости свих оних који су се супротставили нацистима. Њихова жртва обвезује нас да се увек боримо за демократију - написао је немачки канцелар.

Фридрих Мерц, челник опозиционе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) такође се огласио на Твитеру написавши да та годишњица "нас подсећа да се залажемо за наше вредности".

Штауфенберг је покушао Хитлера да убије бомбом како би се окончао Други светски рат, он је подметнуо бомбу испод стола приликом окупљања немачких официра с Хитлером те је детонирао, али сто је био тако масиван да је заштитио Хитлера од експлозије. Рат се наставио и трајао још једну годину, до маја 1944. године.

Штауфенберг и троје његових помоћника стељани су у Берлину још исте вечери кад је изведен неуспели атентат. Око 90 других сарадника који су били укључени у заверу накнадно су погубљени.

Овај датум обележен је и на друге начине, полагањем венаца и полагањем заклетве војника у Бендлерблоцку у Берлину, где је Штауфенберг био погубљен.

(Јутарњи.хр)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".