Ruski Gasprom smanjio je prošlog meseca isporuke gasovodom Severni tok 1 zbog, kako su naveli, kašnjenja opreme koja je poslata na remont u Simens.

Međutim, novi ključan datum za Nemačku, ali i Evropu, mogao bi da bude 11. jul. Tada je, naime, predviđen početak redovnog 10-dnevnog održavanja glavnog cevovoda za dotok ruskog gasa u Evropu, prenosi Blumberg.

Nemačka i saveznici strahuju da bi Vladimir Putin mogao da iskoristi tu priliku da trajno “zatvori slavinu”.

Ukoliko Moskva signalizira da Severni tok više neće raditi kako je planirano, nemački kancelar Olaf Šolc i njegova vlada verovatno će aktivirati vanredne mere, poput ograničavanja potrošnje.

Međutim, Blumberg piše da će takav ruski potez gotovo sigurno značiti duboku recesiju za najveću evropsku ekonomiju, a čije će se posledice osetiti širom Evrope.

- Jesmo li zabrinuti? Da, jako smo zabrinuti - rekao je Kristijan Kulman, glavni izvršni direktor nemačkog hemijskog džina Evonik Industriz AG. “Bilo bi naivno ne brinuti - dodao je on.

Foto: Profimedia

 

S obzirom na to da Nemačka od Rusije dobija više od trećine zaliha gasa i da nema održivih alternativa u tako kratkom roku, mogućnost nanošenja štete Nemačkoj i Evropi mogla bi biti predobra prilika da je Kremlj propusti, piše Blumberg.

U međuvremenu, strah od zastoja u snabdevanju ruskim gasom u Nemačkoj postaje opipljiviji, navodi agencija.

Minhen je već snizio temperaturu u svojim javnim bazenima, Keln je prigušio uličnu rasvetu, a u Hamburgu planiraju da toplu vodu učine dostupnom samo tokom određenog dela dana.

Nemački ministar privrede Robert Habek već je najavio da želi da smanji potrošnju gasa u proizvodnji struje. Umesto u termoelektranama na gas, više struje trebalo bi da se proizvodi u termoelektranama na ugalj, predlaže.

Međutim, čak i da Rusija ne ugasi potpuno dotok gasa Severnim tokom, Putin je već naštetio evropskoj ekonomiji.

Prema procenama holandske finansijske institucije ING, evrozona će podleći recesiji bez obzira na sledeći Putinov korak po pitanju energetike.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".