Kako prenose hrvatski mediji, nakon 45 godina, momci iz benda su rešili da se raziđu.

Gitarista Jasenko Houra i Mladen Bodalec odsad će nastupati pod imenom Houra grupa. Otkrila je to najava za festival Fusion u Splitu, gde je trebalo da nastupe kao Prljavo kazalište.

- Mogu da potvrdim da je Trgovački sud u Zagrebu dana 1.7.2022. doneo rešenje kojim se određuje privremena mera kojim se g. Houri i g. Bodalecu nalaže da prestanu s radnjama kojima se povređuju registrovani žigovi g. Fileša, odnosno da prestanu da pružaju usluge koje se odnose na kulturne delatnosti pod nazivom Prljavo kazalište, Prljavci ili drugim sličnim nazivom, kao i da otkažu sve dogovorene aktivnosti i dalje aktivnosti pod zaštićenim žigovima odnosno nazivima - rekla je ranije advokatica Tihomira Fileša.

Foto: Milutin Labudović

 

Prljavo kazalište je nastalo 1977- e u zagrebačkom predgrađu Dubrava pod snažnim uticajem pank kulture. Prvu postavu grupe činili su: Jasenko Houra (gitara), Zoran Cvetković (gitara), Davorin Bogović (vokali), Ninoslav Hrastek (bas) i Tihomir Fileš (bubnjevi). Često su bili bojkotovani od tadašnjih vlasti u prvoj fazi svog rada. Sa druge strane, publika ih je zdušno prihvatala.

Na ovim prostorima, naročito tokom sedamdesetih godina, mega popularan strip je bio Alan Ford.

Foto: Aleksa Stanković

 

Članovi benda su odlučili da se nazovu upravo po jednoj dogodovštini iz epizode „Trio Fantastikus“ u kojoj Grupa TNT dolazi u pozorište (kazalište) koje se zvalo „Oronulo kazalište“ u prevodu legendarnog Nenada Briksija.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".