Reznikov je izjavio da očekuje da Ukrajina dobije još moćnih zapadnih višecevnih bacača raketa tipa HIMARS, uključujući i verziju koja ima domet od 300 kilometara! U pitanju je savremeno američko naoružanje za koje su u Kijevu uvereni kako bi moglo da preokrene tok rata u njihovu korist. Poslednjih nedelja ukrajinske snage su u nekoliko navrata ovim sistemima gađali skladišta municije i goriva nanoseći značajne gubitke ruskoj armiji.

- Dali smo Sjednjenim Državama dokaz da možemo da koristimo višecevne raketne bacače tipa HIMARS precizno, zbog čega ćemo dobiti još ovih sistema. Ovaj put sa većim dometom - rekao je Reznikov za Fajnenšel tajms. Podsetimo, Amerika je ovo moćno oružje poslala Ukrajini uz uslov da ga ukrajinska vojska ne koristi za gađanje ciljeva u Rusiji. Veruje se da su ukrajinske snage dobile šest ovih sistema.

Foto:Profimedia

 

Na društvenim mrežama poslednjih dana se spekulisalo da su Rusi došli u posed najmanje jednog (navodno su im ga prodali Ukrajinci), ali ove navode nije bilo moguće proveriti iz nezavisnih izvora. Takođe, pojedini portali skloni Rusiji objavili su da su raketnim udarima uništeni sistemi HIMARS koje su SAD ranije poslale Kijevu.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je cilj napada krstarećim raketama na ukrajinski grad Vinicu u četvrtak bila zgrada u kojoj su se ukrajinski vojni zvaničnici sastali sa stranim dobavljačima oružja. Ukrajina tvrdi da se nije radilo o vojnom cilju nego o prostoru koji koriste ratni veterani. U napadu su poginule najmanje 23 osobe.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".