Резников је изјавио да очекује да Украјина добије још моћних западних вишецевних бацача ракета типа ХИМАРС, укључујући и верзију која има домет од 300 километара! У питању је савремено америчко наоружање за које су у Кијеву уверени како би могло да преокрене ток рата у њихову корист. Последњих недеља украјинске снаге су у неколико наврата овим системима гађали складишта муниције и горива наносећи значајне губитке руској армији.

- Дали смо Сједњеним Државама доказ да можемо да користимо вишецевне ракетне бацаче типа ХИМАРС прецизно, због чега ћемо добити још ових система. Овај пут са већим дометом - рекао је Резников за Фајненшел тајмс. Подсетимо, Америка је ово моћно оружје послала Украјини уз услов да га украјинска војска не користи за гађање циљева у Русији. Верује се да су украјинске снаге добиле шест ових система.

Фото:Профимедиа

 

На друштвеним мрежама последњих дана се спекулисало да су Руси дошли у посед најмање једног (наводно су им га продали Украјинци), али ове наводе није било могуће проверити из независних извора. Такође, поједини портали склони Русији објавили су да су ракетним ударима уништени системи ХИМАРС које су САД раније послале Кијеву.

Руско министарство одбране објавило је да је циљ напада крстарећим ракетама на украјински град Виницу у четвртак била зграда у којој су се украјински војни званичници састали са страним добављачима оружја. Украјина тврди да се није радило о војном циљу него о простору који користе ратни ветерани. У нападу су погинуле најмање 23 особе.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".