Tokom Prvog čečenskog rata, zajedno sa ocem, bio je u redovima čečenskih separatista i borio se protiv ruskih oružanih snaga, a od 1996. radio je kao pomoćnik i lični telohranitelj svog oca, Ahmat-Hadži Kadirova, u to vreme jednog od vođa separatista i antiruskog pokreta u Čečeniji, koji je Rusiji proglasio "džihad".

U Drugom čečenskm ratu prešao je na stranu savezne vlade. Tokom predsedništva Ahmata Kadirova, Ramzan je bio šef službe bezbednosti predsednika Čečenske Republike.

Foto: Profimedia

 

Dana 10. maja 2004. godine, dan nakon smrti oca, imenovan je za prvog zamenika predsednika Vlade Čečenske Republike. Državni savet i vlada Čečenije obratili su se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa zahtevom da promeni zakonodavstvo kako bi Kadirov mogao da se registruje kao kandidat za mesto predsednika Čečenije.

Kadirov je posle imenovanja za zamenika premijera objavio nameru da postigne mir u Čečeniji. Obećao je da će lično likvidirati teroriste Šamila Basajeva.

U septembru 2004. Kadirov je sa pripadnicima svoje službe bezbednosti i policajcima iz čečenskog puka PPS opkolio veliki odred (procenjeno na oko 100 ljudi) tzv. „Gardžari “ Aslana Mashadova , predvođeni šefom njegovog ličnog telohranitelja, Ahmadom Avdorhanovim , između sela Alera, okrug Kurčalojevski i Mesheti, Nožaj-Jurtovski. Tokom višednevni borbi, prema Kadirovu, ubijeno je 23 militanata, dok su kod Kadirova ubijena 2 policajca, a 18 ranjeno. Avdorhanov je otišao, Kadirov je tvrdio da je teško ranjen.

Foto: Profimedia

 

2005-2007 bio je predsednik vlade Čečenske Republike.

Kadirov je 12. avgusta 2010. godine poslao zvanično pismo Parlamentu Čečenske Republike sa zahtevom da promeni ime najvišeg zvaničnika Čečenske Republike. Kadirov je svoj stav objasnio činjenicom da „u jednoj državi treba da postoji samo jedan predsednik, a u regionima se prve osobe mogu zvati šefovi republika, šefovi administracija, guverneri i tako dalje“. U narednih nekoliko godina inicijativu Ramzana Kadirova podržali su i šefovi drugih republika – subjekata Ruske Federacije, koji su takođe promenili naziv funkcije iz „predsednik“ u „šef“.

Na izborima za šefa regiona 2021. godine postavio je svetski rekord sa 99,7 odsto glasova.

8. marta 2022, nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Japan je uveo lične sankcije protiv njega.

Prihodi

Kadirov je krajem 2020. postao najbogatiji među šefovima ruskih regiona. Prema deklaraciji za 2020. zaradio je 381,19 miliona rubalja. Takođe je imao dve zemljišne parcele površine 3.668 i 28.361 m² i stambenu zgradu površine 2.344,3 m². A iza supruge je stan od 209,8 m².

Lični život i porodica

Ima čin – general- major milicije (2009) i vojni čin – general-potpukovnik (2022).

Ramzan Kadirov je oženjen meštankom Medni Musaevnom Aidamirovom (rođenom 7. septembra 1978, koju je upoznao u školi. Medni radi kao modni dizajner i u oktobru 2009. osnovao je modnu kuću Firdavs u Groznom , koja proizvodi muslimansku odeću. Imaju desetoro dece: četiri sina - Ahmata (nazvan po njegovom dedi), Zelimkana, Adama i  Abdulaha; šest ćerki - Aishat - ministarka kulture Čečenske Republike od 2021, direktorka modne kuće Firdavs od 2016, Karina, Khedi, Tabarik, Ashura i Eishat. Dva usvojena sina, Kadirov je usvojio 2007.

Foto: Profimedia

 

Majka Ramzana Kadirova, Aimani Nesievna Kadirova, je na čelu Fondacije Ahmat Kadirov, koja vodi obimne dobrotvorne aktivnosti u republici i istovremeno kontroliše mnoge velike nekretnine u Čečenija preko kompanija u kojima je fondacija suosnivač. Godine 2006, Aimani Kadirova je, na zahtev Ramzana, usvojila 16-godišnjeg učenika sirotišta Grozni, Viktora Piganova. Aimani je 2007. godine, ponovo na njegov zahtev, usvojila još jednog 15-godišnjeg tinejdžera.

Visoko obrazovanje i diplome

24. juna 2006. godine odbranio je tezu na Državnom tehničkom univerzitetu Dagestana za zvanje kandidata ekonomskih nauka na temu „Optimalno upravljanje ugovornim odnosima između glavnih učesnika u građevinskoj industriji“

27. jula 2006. godine izabran je za počasnog akademika Akademije nauka Čečenske Republike. Kadirov je 2006. godine dobio i zvanje počasnog profesora Moderne humanitarne akademije.

19. juna 2007. godine dobio je zvanje počasnog profesora Čečenskog državnog univerziteta.

Sport

Ramzan Kadirov je majstor sporta u boksu i na čelu je Čečenske bokserske federacije. Prema informacijama agencije RIA Novosti , on je „do 2000. bio poznat uglavnom po svojoj sportskoj karijeri: učestvovao je na mnogim bokserskim takmičenjima“. Novinar Vadim Rečkalov je tvrdio: „Sportisti Južnog federalnog okruga koje sam intervjuisao, uključujući Ramzanove vršnjake, nisu čuli za boksera Kadirova. Da biste dobili majstora, morate doći do ruskog finala ili pobediti druge majstore. Da je Ramzan ovo uradio, bokseri bi znali”.

Još jedan hobi Ramzana Kadirova su trkački konji. Procenjuje se da poseduje pedesetak konja koji se drže u Rusiji i inostranstvu, osvajajući i osvajajući nagrade na prestižnim takmičenjima u Rusiji i inostranstvu, uključujući, na primer, Veliku sve rusku nagradu (Derbi) i Melburn kup . Kadirovljeve optužbe za kršenje ljudskih prava dovele su do toga da su njegovi konji zabranjeni za takmičenje u Sjedinjenim Državama.

Od 2004. do 2011. Kadirov je bio predsednik fudbalskog kluba Terek, 2012. je postao njegov počasni predsednik. Kadirov je na čelu sportskog kluba Ramzan, koji ima ogranke u svim regionima Čečenske Republike.

U avgustu 2010. izabran je za predsednika Šahovskog saveza Severnokavkaskog federalnog okruga.

U oktobru 2016. godine, sinovi Ramzana Kadirova su učestvovali u pokaznim borbama po MMA pravilima na turniru Grand Prik Akhmat-2016. Učešće dece (10, 9 i 8 godina) na turniru bez kacige i jastučića izazvalo je nezadovoljstvo predsednika Saveza MMA Rusije Fedora Emelianenka.

Foto: Profimedia

 

Društvene mreže

Kadirov je aktivan korisnik usluge Instagram . Počeo je da održava nalog u februaru 2013. godine , postavljajući i protokolarne i lične slike. Ubrzo je imao desetine hiljada pretplatnika, u komentarima, korisnici - stanovnici Čečenije objavljuju žalbe, poruke o traženju posla. U martu 2013. Kadirov je stvorio Ministarstvo za organizaciju interakcije između vlade i civilnog društva, na čijem čelu je bio jedan od najaktivnijih pretplatnika. Kadirov se 5. marta 2015. registrovao na društvenoj mreži VKontakte, argumentujući ovu odluku sa namerom da podrži ruske mreže i kao odgovor na brojne zahteve.

Kadirov je 23. juna 2015. zatvorio javni pristup svom Instagram nalogu. Da bi se pogledao sadržaj političara, trebalo je tražiti dozvolu. Od novembra iste godine pristup je ponovo otvoren.

Prema rezultatima 2015. godine, Ramzan Kadirov je najcitiraniji ruski bloger.

Dana 23. decembra 2017. blokiran je njegov Instagram nalog, a takođe je blokiran i Facebook nalog . Mediji su blokiranje povezivali sa uključivanjem Kadirova na američku listu sankcija. Kao odgovor, on je najavio stvaranje nove čečenske društvene mreže, Milistori, „koja ni na koji način nije inferiorna u odnosu na inostranstvo“.

JEDINICA AA KADIROV U AKCIJI: Snimak borbi - Ramzan objavio

U avgustu 2021, Kadirov je proglašen za „najboljeg mobilnog izveštača“ od strane republikanskog TV kanala Grozni zbog svog mobilnog video izveštavanja. I dobio je nagradu od 45 hiljada rubalja za „kvalitetan sadržaj, plodonosan rad i aktivnu pomoć u izveštavanju o događajima koji se dešavaju u regionu“.

Foto: printskrin/Ramzan Kadыrov

 

Kućni ljubimci

Kadirov ima pitbula po imenu Adik. 15. juna 2022. godine, tokom rata između Rusije i Ukrajine, ruski vojnici su ga ukrali od vojske iz Azovstala i poklonili Kadirovu. Kadirov je ukradenog psa preimenovao u Borza.

BIVŠI SARADNICI SLUŽBE: Slike Kadirove jedinice iz borbi

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".