Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznikov nedavno je na svom Tviter profilu objavio je vest da je ukrajinska vojska primila prve višecevne raketne sisteme američke proizvodnje - HIMARS, a sada se pojavio i navodni snimak delovanja ovog oružja. 

Dugo se nagađalo i spekulisalo da li su ove informacije tačne, a sada je isplivao i snimak navodnog delovanja ukrajinskog HIMARS-a.

Na snimku objavljenom na Tviteru vidi se raketna baterija ukrajinske vojske koja je naoružana ovim raketnim sistemom. Snimak prikazuje kretanje vojnog kamiona koji krasi ukrajinska zastava na prednjem delu vozila, kao i borbenu upotrebu, navodno negde u Ukrajini. 

Šta je HIMARS?

M142 High Mobiliti Artilleri Rocket Sistem (HIMARS) je višecevni raketni bacač koji može da ispali šest raketa serije 227 mm M270 ili jednu taktičku balističku raketu MGM-140 ATACMS.

Foto: Profimedia

 

HIMARS se montirati na kamion M1140 6h6 i znatno je lakši od višecevnog raketnog sistema M270 i u osnovi je verzija na točkovima M270, municija ova dva artiljerijska sistema je zamenjiva. Takođe, zbog svojih dimenzija, HIMARS se lako može transportovati vazdušnim putem transportnim avionima C-130 Hercules.

KARAKTERISTIKE:

Posada: vozač, nišandžija i šef odeljenja

Težina vozila: 10.886 kg

Maksimalna brzina vozila: 85km/h

Domet raketa: od 2km do 300km

Ispaljivanje raketa: pojedinačno ili sve

Foto: Profimedia

 

Sistem za upravljanje vatrom uključuje video, kontrolu sa tastature, gigabajt memorije programa i globalni sistem pozicioniranja (GPS). Računar za upravljanje vatrom omogućava da se vatrene misije izvode u automatskom ili ručnom režimu.

Rakete višecevnog raketnog sistema, pored standardne MLRS rakete, HIMARS je sposoban da lansira celu MLRS familiju raketa, uključujući raketu proširenog dometa, raketu za vežbanje smanjenog dometa i sve buduće varijante. višecevni raketni sistem visoke pokretljivosti nosi jedan paket od šest MLRS raketa ili jednu raketu vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS).

BORBENA UPOTREBA:

HIMARS je do sada nekoliko puta upotrebljavan tokom ratnih dejstava. Prva upotreba ovog oružja odigrala se 2010. godine u Avganistanu. Nakon toga, vojska SAD oružje koristi tek pet godina kasnije u Iraku, kada je ispaljeno najmanje 400 raketa na Islamsku državu. 

U januaru 2016, Lockheed je objavio da je HIMARS dostigao 1 milion operativnih sati sa američkim snagama, postigavši stopu operativne spremnosti od 99 procenata.

BONUS GALERIJA: M142 HIMARS: Oružje koje traži Ukrajina

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".