Kraljica Elizabeta II, koja je nedavno proslavila 96. rođendan, navodno se pridržava veoma zdravog režima ishrane, te se stoga ne bi trebalo ni čuditi što je u poznim godinama tako vitalna.


Ovi tajnu je svetu otkrio Daren Mekgrejdi, jedan od njenih ličnih kuvara, pišući o tome u svojoj knjizi „Jedite kraljevski: recepti i sećanja iz kraljevske kuhinje“.

Iako je najstariji živi monarh na svetu privukao pažnju zbog toga što joj je lekar naložio da se okane svog noćnog koktela, ona i pored toga jako drži do zdrave ishrane. Uz par  manjih prekršaja, naravno. A ono što voli da jede svaki dan nije se mnogo menjalo u proteklih 60 godina, ako je suditi po onome što tvrdi Mekgrejdi. Portal Srećna Republika vam otkriva koju to hranu kraljica navodno jede svaki dan kako bi sebi produžila vek i očuvala zdravlje u 70. godini svog vladarskog staža.

 

Čaj i keksići


Kraljica počinje svoj dan šoljicom toplog Erl Grej čaja sa mlekom, bez šećera i sa nekoliko kolačića. U Engleskoj se kolačići ili krekeri nazivaju biskvitima. NJeni oduvek omiljeni keksići su hrskavi kolačići obloženi čokoladom. Ove poslastice su neka vrsta prvog doručka.

Doručak


Nakon kupanja i oblačenja, kraljica uživa u svom zvaničnom doručku koji se sastoji od žitarica sa hladnim mlekom. Ponekad se na stolu nađu i tost i marmelada. Jaja su retko na njenom meniju.


Ručak

Ručak je jednostavan, sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata. Mekgrejdi je rekao da su riba doverski đon na žaru ili škotski losos poslužen sa spanaćem i tikvicama njeni favoriti. Takođe je poznato da joj prija jednostavna salata sa piletinom na žaru.

- Kada sama ruča, veoma je disciplinovana. Pravilo je da nema skroba na meniju - rekao je Mekgrejdi.

 

 

 

Popodnevi čaj


Popodnevni čaj je obavezan. Kraljevska biografkinja, Kejti Nikol, kaže da su sendviči sa krastavcima, voćna torta i Erl Grej čaj uvek na meniju. Mekgrejdi je sa svetom podelio recept za jednostavan sendvič sa krastavcima koji kraljica obožava. Beli hleb se premaže krem sirom sa komadićima sveže nane, a zatim se na krišku stavi izrazito tanko isečen krastavac. Zatim se sa hleba ukloni korica i sendvič se seče na dva zalogaja.


Spomenuo je i sendviče sa paradajzom i sendviče sa džemom od jagoda koje je kraljica jela kao dete. Ovo su jednostavni sendviči koji se sastoje od džema od jagoda, napravljenog u kraljevskim kuhinjama, sa svežim škotskim jagodama, naravno, i puterom, isečenim na male krugove veličine starog engleskog penija.

Večera


Mekgrejdi je rekao da kraljica i na večeru primenjuje pravilo “bez skroba” kada je sama. Uz salatu i povrće na meniju je još i poširana ili grilovana riba.

- To je to. To je sve što ona jede. Ona je jako disciplinovana. Može da jede šta god poželi, ali upravo je ta disciplina ono što je održava vitalnom i tako zdravom - rekao je Grejdi.

 

Desert


Ponekad je i desert na meniju. Dok se često služi sveže voće iz njenih vrtova, poput jagoda iz zamka Balmoral ili svežih bresaka iz staklenika zamka Vindžor, Grejdi je u poverenju priznao da je kraljica Elizabeta II pomalo i čokoholičarka. Povremeno joj se “omakne” i domaći čokoladni desert.


- U pitanju je isključivo crna čokolada, što tamnija to bolja. Nije baš bila oduševljena mlečnom čokoladom ili belom čokoladom - otkriva Grejdi.
 

Šta kraljica ne voli da jede


Jedna stvar koju nećete naći na kraljičinom meniju je beli luk.

- Kraljica ne voli beli luk - kaže Mekgrejdi.

Ona takođe više voli dobro pečenu govedinu, tako da joj se nikada ne služi ni tatarski biftek.

- Kad god smo pravili rostbif, ona bi uvek uzimala okrajke - dodao je on.


U slučaju da vas zanima da li kraljica voli brzu hranu, spremite se za veliko razočarenje. Naime, ona nikada nije naručila brzu hranu. 

- Kada imate 20 kuvara u kuhinji, zašto biste to radili? Samo nazovete kuhinju i naručite koji god obrok želite - zaključio je Grejdi.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".