Краљица Елизабета II, која је недавно прославила 96. рођендан, наводно се придржава веома здравог режима исхране, те се стога не би требало ни чудити што је у позним годинама тако витална.


Ови тајну је свету открио Дарен Мекгрејди, један од њених личних кувара, пишући о томе у својој књизи „Једите краљевски: рецепти и сећања из краљевске кухиње“.

Иако је најстарији живи монарх на свету привукао пажњу због тога што јој је лекар наложио да се окане свог ноћног коктела, она и поред тога јако држи до здраве исхране. Уз пар  мањих прекршаја, наравно. А оно што воли да једе сваки дан није се много мењало у протеклих 60 година, ако је судити по ономе што тврди Мекгрејди. Портал Срећна Република вам открива коју то храну краљица наводно једе сваки дан како би себи продужила век и очувала здравље у 70. години свог владарског стажа.

 

Чај и кексићи


Краљица почиње свој дан шољицом топлог Ерл Греј чаја са млеком, без шећера и са неколико колачића. У Енглеској се колачићи или крекери називају бисквитима. Њени одувек омиљени кексићи су хрскави колачићи обложени чоколадом. Ове посластице су нека врста првог доручка.

Доручак


Након купања и облачења, краљица ужива у свом званичном доручку који се састоји од житарица са хладним млеком. Понекад се на столу нађу и тост и мармелада. Јаја су ретко на њеном менију.


Ручак

Ручак је једноставан, са високим садржајем протеина и мало угљених хидрата. Мекгрејди је рекао да су риба доверски ђон на жару или шкотски лосос послужен са спанаћем и тиквицама њени фаворити. Такође је познато да јој прија једноставна салата са пилетином на жару.

- Када сама руча, веома је дисциплинована. Правило је да нема скроба на менију - рекао је Мекгрејди.

 

 

 

Поподневи чај


Поподневни чај је обавезан. Краљевска биографкиња, Кејти Никол, каже да су сендвичи са краставцима, воћна торта и Ерл Греј чај увек на менију. Мекгрејди је са светом поделио рецепт за једноставан сендвич са краставцима који краљица обожава. Бели хлеб се премаже крем сиром са комадићима свеже нане, а затим се на кришку стави изразито танко исечен краставац. Затим се са хлеба уклони корица и сендвич се сече на два залогаја.


Споменуо је и сендвиче са парадајзом и сендвиче са џемом од јагода које је краљица јела као дете. Ово су једноставни сендвичи који се састоје од џема од јагода, направљеног у краљевским кухињама, са свежим шкотским јагодама, наравно, и путером, исеченим на мале кругове величине старог енглеског пенија.

Вечера


Мекгрејди је рекао да краљица и на вечеру примењује правило “без скроба” када је сама. Уз салату и поврће на менију је још и поширана или грилована риба.

- То је то. То је све што она једе. Она је јако дисциплинована. Може да једе шта год пожели, али управо је та дисциплина оно што је одржава виталном и тако здравом - рекао је Грејди.

 

Десерт


Понекад је и десерт на менију. Док се често служи свеже воће из њених вртова, попут јагода из замка Балморал или свежих бресака из стакленика замка Винџор, Грејди је у поверењу признао да је краљица Елизабета II помало и чокохоличарка. Повремено јој се “омакне” и домаћи чоколадни десерт.


- У питању је искључиво црна чоколада, што тамнија то боља. Није баш била одушевљена млечном чоколадом или белом чоколадом - открива Грејди.
 

Шта краљица не воли да једе


Једна ствар коју нећете наћи на краљичином менију је бели лук.

- Краљица не воли бели лук - каже Мекгрејди.

Она такође више воли добро печену говедину, тако да јој се никада не служи ни татарски бифтек.

- Кад год смо правили ростбиф, она би увек узимала окрајке - додао је он.


У случају да вас занима да ли краљица воли брзу храну, спремите се за велико разочарење. Наиме, она никада није наручила брзу храну. 

- Када имате 20 кувара у кухињи, зашто бисте то радили? Само назовете кухињу и наручите који год оброк желите - закључио је Грејди.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".