Odluka kraljice da bivši premijer Toni Bler bude uključen u ovaj red mesecima izaziva negodovanja, peticije i proteste.

Islington – kolevka levičarske elite

Opština Islington Meka je za intelektualnu i levičarsku elitu u Britaniji. Tu žive bivši i sadašnji lider laburista DŽeremi Korbin i ser Kir Starmer.

Nekada su na toj opštini živeli premijer Boris DŽonson i bivši premijer Toni Bler. Obojica su otišla u ulicu Dauning broj 10.

No, Toni Bler je otišao dalje i vinuo se do najviše lestvice hijerarhije u klasnom britanskom društvu, dozvoljene za one koji nisu rođeni kao aristokrate.

Foto: Profimedia

 

Ekskluzivna dvadeset četvorka

Nekadašnji lider laburista postao je vitez reda podvezice, osnovanog u 14. veku. Time je ušao u najekskluzivniju dvadeset četvorku u zemlji.

Tu čast deli sa baronesom Ejmos, nekadašnjom generalnom podsekretarkom Ujedinjenih nacija i prvom crnkinjom sa tako prestižnim odličjem.

Novi 24. član ovog reda je vojvotkinja od Kornvola i supruga budućeg britanskog kralja Kamila.

Protesti

No, jedino su nekadašnjeg premijera ispred zamka u Vindzoru dočekali gnevni demonstranti uz povike "Toni Bler – ratni zločinac".

- Toni Bler će dobiti titulu viteza. Kraljevsko obrazloženje neće spomenuti laži i smrti stotina hiljada muškaraca, žena i dece. U međuvremenu, DŽulijan Asanž čeka da ga pošalju u neku rupetinu u Americi zato što je razotkrio ratne zločine. Srećan jubilej! -tvituje DŽon Pildžer, dokumentarista i borac za ljudska prava.

Mediji emituju protest majke vojnika, poginulog u iračkom ratu. Na društvenim mrežama, hiljade građana optužuju Blera da je lažima uvukao zemlju u taj vojni sukob.

Foto: Profimedia

 

Neki se pitaju zašto je autopsija naučnika ministarstva odbrane i oglašivača neistinitih izveštaja vlade, koji su poslužili kao povod za rat Dejvida Kelija proglašena poverljivom u narednih 70 godina.

Peticiju, kojom se traži da Bler bude izbačen iz ekskluzivne dvadeset četvorke, a koju je još u januaru pokrenuo voditelj Angus Skot, potpisalo je preko milion i po ljudi.

Bakingemska palata je saopštila da će prihvatiti samo peticiju kojom se traži promena pravila kako se ovakve situacije ne bi ponovile.

Aktivisti kažu da neće odustati i ukoliko budu uspeli, ući će u istoriju.

(RTS)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".