Drašković je za današnji "Blic" rekao da je u slučaju RGZ ponašanje virusa bilo atipično i da u fajlovima nije bilo zahteva za odštetu.

Prema njegovim rečima napad je izvden iz četiri zemlje i to iz Holandije, Bugarske, sa Sejšela i iz Litvanije.

- Nakon analize i forenzike, utvrđeno je da je virus ubačen 25. maja i da je aktiviran 14. juna, kao i da su hakeri u tom periodu pokušavali da analiziraju rad RGZ, kako bi saznali šta da zaključaju. Blokirali su rad naših pojedinih aplikacija, a onda smo mi iz bezbednosnih razloga zaključali ceo sistem - objasnio je razloge zaključavanja Drašković.

Dodao je da su baze podataka ostale netaknute.

Naveo je da je RGZ institucija sa najviše aplikacija, ukupno 28 za građane i privredu, 23 za državne organe kao i interne aplikacije te da ih hakeri nisu sve oštetili ali su kompromitovali šest personalnih računara od ukupno 3.500 kao i 20 od ukupno 460 servera.

On je pojasnio da je moralo da se prođe kroz ceo sistem i da se dubinski proveri svaki računar te da su zato bile potrebne tri nedelje da bi se sistem vratio u normalu.

Foto: Profimedia

 

Takođe i da je Zavod imao tzv. bekapove za sve podatke i da se uspešno odbranio od do sada najvećeg hakerskog napada u zemlji.

Naveo je da su u odbrani podataka našim stručnjacima pomagali i ljudi iz tima koji štiti rusku vladu, kao i američki i evropski stručnjaci

Objašnjavajući kako građani sada mogu da dođu do usluga Zavoda, Drašković je rekao da građani i privreda mogu preko pisarnica RGZ da podnesu zahtev.

 -To je moguće i preko 28 servisa RGZ ili usluga profesionalnih geodetskih organizacija, advokatskih kancelarija i javnih beležnika. Sve to može da se obavi digitalno, 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, potpuno besplatno i bez dolaska u prostorije Zavoda - rekao je direktor RGZ.

Istakao je da se psolovi u RGZ rade na bazi formalnog principa i da bi građani službenicima katastra za nepokretnosti trebalo da se obraćaju isključivo pismenim putem.

- Samo tako ćemo imati uvid u zahtev a možemo i da pratimo njegovu realizaciju. Na taj način smo unutar sistema uveli i nultu toleranciju na korupciju - istakao je Borko Drašković.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".