Ruska specijalna operacija na teritoriji Ukrajine traje više od četiri meseca. Tokom operacije istakle su se mnoge vojne jedinice, uključujući jedinice Ruske garde iz Čečenske Republike. O njihovom učešću u specijalnoj operaciji redovno izveštava šef Čečenije Ramzan Kadirov. Bivši načelnik štaba odreda specijalnih snaga Vitjaz, a sada političar i analitičar, Andrej Golovatjuk, ocenio je obuku čečenske Nacionalne garde, njihovu taktiku i oružje.

– Ramzan Kadirov na društvenim mrežama hvali akcije jedinica Ruske garde iz Čečenije. Kako ocenjujete obučenost ovih jedinica?

Foto:Profimedia

 

– Reč je o obučenim vojnicima sa dugogodišnjim iskustvom u vođenju protivterorističkih operacija na Severnom Kavkazu. Ove jedinice uključuju samo vojnike po ugovoru. Mnogi od njih su u specijalnim snagama služili tri ili četiri godine, pa i više. Možemo reći da ne postoje slučajni ljudi - započinje Golovatjuk i dodaje:

- Važan faktor u delovanju jedinice je kohezija vojnog kolektiva. Kod Čečena je to uzdignuto do apsoluta. Tamo se svi poznaju, posebno jer su mnogi vojnici iz istih sela ili su čak i rođaci. Borci su bolje obučeni i opremljeni od običnih pripadnika Nacionalne garde. Pored standardne zaštitne opreme, pešadijskog oružja i termovizira, čečenski nacionalni gardisti imaju i specijalno naoružanje: tihe puške (npr Vintorez), oružje povećanog dometa, municiju povećane snage itd.

Foto:Profimedia

 

Rezultat je da rukovodstvo Čečenske Republike i lično Ramzan Kadirov ne štede novac na opremanju svojih vojnika.

– Koje su karakteristike obuke i taktike Čečenske nacionalne garde?

– Oni se u specijalnom centru za obuku uče navigaciji u šumovitom i planinskom šumovitom području, izvođenju borbenih dejstava u naseljima, uključujući i velike gradove. Ovo je posebno korisno u uslovima trenutne specijalne operacije, jer borba u urbanim uslovima zahteva mnogo veština: kako pravilno ući u zgradu koju je zauzeo neprijatelj, kako pokrivati jedni druge i vršiti čišćenja.

– Na šta treba obratiti pažnju prilikom planiranja i izvođenja borbenih dejstava?

– Najvažnije je izviđanje i sveobuhvatna podrška, koja se sastoji od borbene, logističke i tehničke podrške. Ako nema hrane, municije i goriva, kako će se onda boriti naši vojnici? Golim rukama? Zato je potrebno stalno pratiti da li je borac ruske vojske uvek nahranjen i naoružan.

– Kako ocenjujete kvalitet podrške ruske vojske Nacionalnoj gardi?

Foto: Profimedia

 

- Sasvim prihvatljivo. Tome je doprinelo iskustvo izvođenja protivterorističkih operacija na Severnom Kavkazu, kao i u Siriji. Naše pozadinske službe savesno izlaze u susret potrebama trupa, koriste mobilne kuhinje, pekare i kupatila.

– Šta možete savetovati borcima koji obavljaju zadatke čišćenja područja od ukrajinskih militanata?

- Vojna lica moraju redovno da vrše izviđanje terena, čak i u odsustvu pretnje, da budu oprezni i da ne hrle u borbu bez naređenja odozgo. Vođenje neprijateljstava u gradovima otežava činjenica da se militanti ponekad kriju pod maskom civila. Potrebna je stalna budnost. Na snagama za sprovođenje zakona je da identifikuju militante obučene u civilnu odeću, koji prate rusko vojno osoblje u drugom ešalonu.

Foto:Profimedia

 

Već smo imali slučajeve kada su militanti Nacionalnog bataljona pokušali da pobegnu iz Mariupolja, preobukavši se u svakodnevnu odeću. Većina je želela da izađe iz "kotla", ali su ponekad ovaj metod koristile ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Za našu vojsku je takođe važno da u obzir uzme činjenicu da je civilno stanovništvo prisutno u zoni borbenih dejstava.

(mk.ru)

BONUS GALERIJA: BIVŠI SARADNICI SLUŽBE: Slike Kadirove jedinice iz borbi

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".