Драшковић је за данашњи "Блиц" рекао да је у случају РГЗ понашање вируса било атипично и да у фајловима није било захтева за одштету.

Према његовим речима напад је извден из четири земље и то из Холандије, Бугарске, са Сејшела и из Литваније.

- Након анализе и форензике, утврђено је да је вирус убачен 25. маја и да је активиран 14. јуна, као и да су хакери у том периоду покушавали да анализирају рад РГЗ, како би сазнали шта да закључају. Блокирали су рад наших појединих апликација, а онда смо ми из безбедносних разлога закључали цео систем - објаснио је разлоге закључавања Драшковић.

Додао је да су базе података остале нетакнуте.

Навео је да је РГЗ институција са највише апликација, укупно 28 за грађане и привреду, 23 за државне органе као и интерне апликације те да их хакери нису све оштетили али су компромитовали шест персоналних рачунара од укупно 3.500 као и 20 од укупно 460 сервера.

Он је појаснио да је морало да се прође кроз цео систем и да се дубински провери сваки рачунар те да су зато биле потребне три недеље да би се систем вратио у нормалу.

Фото: Профимедиа

 

Такође и да је Завод имао тзв. бекапове за све податке и да се успешно одбранио од до сада највећег хакерског напада у земљи.

Навео је да су у одбрани података нашим стручњацима помагали и људи из тима који штити руску владу, као и амерички и европски стручњаци

Објашњавајући како грађани сада могу да дођу до услуга Завода, Драшковић је рекао да грађани и привреда могу преко писарница РГЗ да поднесу захтев.

 -То је могуће и преко 28 сервиса РГЗ или услуга професионалних геодетских организација, адвокатских канцеларија и јавних бележника. Све то може да се обави дигитално, 24 сата дневно, седам дана у недељи, потпуно бесплатно и без доласка у просторије Завода - рекао је директор РГЗ.

Истакао је да се псолови у РГЗ раде на бази формалног принципа и да би грађани службеницима катастра за непокретности требало да се обраћају искључиво писменим путем.

- Само тако ћемо имати увид у захтев а можемо и да пратимо његову реализацију. На тај начин смо унутар система увели и нулту толеранцију на корупцију - истакао је Борко Драшковић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".