Britansko Ministarstvo odbrane optužilo je BBC za "neodgovorno i netačno" izveštavanje, nekoliko sati pre emitovanja dokumentarca BBC Panorame u kojem se pripadnici britanske Specijalne vazdušne službe (SAS) u Avganistanu optužuju za hladnokravna ubistva avganistanskih civila.


Ministarstvo tvrdi da bi dokumentarac mogao da ugrozi britanske vojnike jer izvlači "neopravdane zaključke" na osnovu optužbi zbog kojih je, kako navode u ministarstvu, vojna policija sprovela dve istrage i nakon kojih nije bilo krivičnog gonjenja, prenosi Gardijan.
- Nijedna istraga nije pronašla dovoljno dokaza za krivično gonjenje. Insinuiranje suprotnog je neodgovorno, netačno i ugrožava naše oružane snage, kako na terenu, tako i kada je u pitanju njihova reputacija - navodi se u saopštenju ministarstva.
Dokumentarac, koji je nastao na osnovu četvorogodišnje istrage, biće emitovan večeras, a u njemu se navodi da su pripadnici jedinice SAD u Helmandu ubili 54 osobe pod sumnjivim okolnostima 2010. i 2011. godine.

Foto:Jutjub printskrin/ The Spartan Vault

 

BBC navodi, pozivajući se na zvanična dokumenta, da postoji obrazac "iznenađujuće sličnih izveštaja" o operacijama SAS, poznatih kao misije ubijanja i zarobljavanja, tokom kojih su vojnici ubijali Avganistance tokom noćnih racija.

Zatvorenici su često izdvajani iz zarobljenih porodičnih grupa i ubijani, nakon što su, kako je utvrđeno, napravili ručnu bombu ili jurišnu pušku AK47 zbog čega se autori BBC Panorame pitaju da li takve akcije jedinica SAS predstavljaju "britanski ratni zločin".

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".