Kako navodi ovaj medij, pozivajući se na novopribavljene vojne izveštaje, postoji mogućnost da je samo jedna jedinica za šest meseci nezakonito ubila 54 osobe.

Kako dodaje, bivši šef britanskih specijalnih snaga general ser Mark Karlton-Smit obavešten je o navodnim ubistvima, ali nije prosledio dokaze Kraljevskoj vojnoj policiji, čak ni nakon što je ta služba započela istragu ubistava koje su počinili SAS-ovci.

Bi-Bi-Si Panorama je analizirala stotine stranica operativnih izveštaja SAS-a, među kojima i izveštaje koji pokrivaju više od deset racija "ubij ili uhvati", koje je izvršila jedinica SAS-a u avganistanskoj provinciji Helmandu 2010 i 2011. godine.

Foto:Jutjub printskrin/ The Spartan Vault

 

Pojedinci koji su služili u toj jedinici SAS-a za to vreme rekli su za Bi-Bi-Si da su bili svedoci kako operativci SAS-a ubijaju nenaoružane ljude tokom noćnih racija.

Oni su rekli da su videli operativce kako koriste takozvano "ostavljeno oružje" - kalašnjikove (AK-47), postavljene na mesto događaja kako bi opravdali ubistvo nenaoružane osobe.

Nekoliko ljudi koji su služili u specijalnim jedinicama reklo je da su se jedinice SAS-a međusobno takmičile u tome ko će počiniti više ubistava, i da je jedinica u čije je operacije Bi-Bi-Si imao uvid pokušavala da premaši broj ubistava prethodne koja je bila na službi.

Interni mejlovi pokazuju da su oficiri na najvišim nivoima specijalnih snaga bili svesni da postoji zabrinutost zbog mogućih nezakonitih ubistava, ali nisu prijavili sumnje vojnoj policiji uprkos zakonskoj obavezi da to učine.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da ne može da komentariše konkretne navode, ali da odbijanje davanje izjave ne treba shvatiti kao prihvatanje činjenične tačnosti tih tvrdnji.

Portparol ministarstva je rekao da su britanske snage "hrabro i profesionalno služile" u Avganistanu i da su postupali po "najvišim standardima".

Foto:Jutjub printskrin/ The Spartan Vault

 

Bi-Bi-Si i Sandej tajms tokom 2019. godine istražili su raciju SAS-a koja je dovela do sudskog spora u Velikoj Britaniji i naređenja britanskom ministru odbrane da otkrije dokumente u kojima se opisuje kako je vlada postupala u ovom slučaju.

Bi-Bi-Si je, zbog nove istrage, analizirao novopribavljene operativne izveštaje sa detaljima o noćnim racijama odreda SAS i otkrio obrazac "zapanjujuće sličnih izveštaja" o avganistanskim muškarcima koji su ubijeni zato što su navodno izvlačili puške AK-47 ili ručne bombe iza zavesa ili drugog nameštaja nakon što im je određen pritvor.

U tom kontekstu, Bi-Bi-Si navodi nekoliko primera poput toga da je 29. novembra 2010. jedinica ubila muškarca, koji je bio priveden i vraćen u zgradu, gde je "pokušao da ih napadne granatom", dok je 15. januara 2011. jedinica ubila muškarca koji je takođe priveden i vraćen u zgradu, gde je "posegnuo iza dušeka, izvukao ručnu bombu i pokušao da je baci".

Navodi i slične primere ubistva zatočenika za kojeg je rečeno da je "uperio pušku u patrolu", ubistva dvojice zatočenike jer je jedan od njih izvukao granatu "iza zavese", a drugi "posegnuo ispod stola i izvukao AK-47"...

Nikakve povrede ili ranjavanje operativaca SAS-a nisu prijavljeni u svim racijama koje je pregledao Bi-Bi-Si.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".