Британско Министарство одбране оптужило је ББЦ за "неодговорно и нетачно" извештавање, неколико сати пре емитовања документарца ББЦ Панораме у којем се припадници британске Специјалне ваздушне службе (САС) у Авганистану оптужују за хладнокравна убиства авганистанских цивила.


Министарство тврди да би документарац могао да угрози британске војнике јер извлачи "неоправдане закључке" на основу оптужби због којих је, како наводе у министарству, војна полиција спровела две истраге и након којих није било кривичног гоњења, преноси Гардијан.
- Ниједна истрага није пронашла довољно доказа за кривично гоњење. Инсинуирање супротног је неодговорно, нетачно и угрожава наше оружане снаге, како на терену, тако и када је у питању њихова репутација - наводи се у саопштењу министарства.
Документарац, који је настао на основу четворогодишње истраге, биће емитован вечерас, а у њему се наводи да су припадници јединице САД у Хелманду убили 54 особе под сумњивим околностима 2010. и 2011. године.

Фото:Јутјуб принтскрин/ The Spartan Vault

 

ББЦ наводи, позивајући се на званична документа, да постоји образац "изненађујуће сличних извештаја" о операцијама САС, познатих као мисије убијања и заробљавања, током којих су војници убијали Авганистанце током ноћних рација.

Затвореници су често издвајани из заробљених породичних група и убијани, након што су, како је утврђено, направили ручну бомбу или јуришну пушку АК47 због чега се аутори ББЦ Панораме питају да ли такве акције јединица САС представљају "британски ратни злочин".

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".