Украјински министар одбране Олексеј Резников недавно је на свом Твитер профилу објавио је вест да је украјинска војска примила прве вишецевне ракетне системе америчке производње - ХИМАРС, а сада се појавио и наводни снимак деловања овог оружја. 

Дуго се нагађало и спекулисало да ли су ове информације тачне, а сада је испливао и снимак наводног деловања украјинског ХИМАРС-а.

На снимку објављеном на Твитеру види се ракетна батерија украјинске војске која је наоружана овим ракетним системом. Снимак приказује кретање војног камиона који краси украјинска застава на предњем делу возила, као и борбену употребу, наводно негде у Украјини. 

Шта је ХИМАРС?

М142 Хигх Мобилити Артиллери Роцкет Систем (ХИМАРС) је вишецевни ракетни бацач који може да испали шест ракета серије 227 мм М270 или једну тактичку балистичку ракету МГМ-140 АТАЦМС.

Фото: Профимедиа

 

ХИМАРС се монтирати на камион М1140 6х6 и знатно је лакши од вишецевног ракетног система М270 и у основи је верзија на точковима М270, муниција ова два артиљеријска система је замењива. Такође, због својих димензија, ХИМАРС се лако може транспортовати ваздушним путем транспортним авионима Ц-130 Херцулес.

КАРАКТЕРИСТИКЕ:

Посада: возач, нишанџија и шеф одељења

Тежина возила: 10.886 кг

Максимална брзина возила: 85км/х

Домет ракета: од 2км до 300км

Испаљивање ракета: појединачно или све

Фото: Профимедиа

 

Систем за управљање ватром укључује видео, контролу са тастатуре, гигабајт меморије програма и глобални систем позиционирања (ГПС). Рачунар за управљање ватром омогућава да се ватрене мисије изводе у аутоматском или ручном режиму.

Ракете вишецевног ракетног система, поред стандардне МЛРС ракете, ХИМАРС је способан да лансира целу МЛРС фамилију ракета, укључујући ракету проширеног домета, ракету за вежбање смањеног домета и све будуће варијанте. вишецевни ракетни систем високе покретљивости носи један пакет од шест МЛРС ракета или једну ракету војног тактичког ракетног система (АТАЦМС).

БОРБЕНА УПОТРЕБА:

ХИМАРС је до сада неколико пута употребљаван током ратних дејстава. Прва употреба овог оружја одиграла се 2010. године у Авганистану. Након тога, војска САД оружје користи тек пет година касније у Ираку, када је испаљено најмање 400 ракета на Исламску државу. 

У јануару 2016, Лоцкхеед је објавио да је ХИМАРС достигао 1 милион оперативних сати са америчким снагама, постигавши стопу оперативне спремности од 99 процената.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: М142 ХИМАРС: Оружје које тражи Украјина

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".