Ukrajinski šef diplomatije Dimitro Kuleba na svom Tviter profilu optužio je danas Rusiju i njene snage da podrivaju regionalnu bezbednost i ne poštuju zemlje u okruženju jer koristi Kaspijsko jezero za lansiranje projektila.

Foto: Tanjug/AP

 

Ovakva reakcija dolazi nakon ukrajinskih tvrdnji da je su ruske vazdušno-kosmičke snage izvele napad krstarećim raketama na civilne ciljeve u Odesi. Kako navode, napad su izvršili bombarderi dugog doleta TU-22M3, koji su, kako tvrdi ukrajinska snaga, treći put napali Odesu iz pravca Kaspijskog jezera.

- Ruska upotreba Kaspijskog mora za ispaljivanje projektila na Ukrajinu krši Konvenciju o statusu Kaspijskog mora iz 2018. koja ga je definisala kao zonu mira. Korišćenje Kaspijskog mora za akte agresije predstavlja nepoštovanje prema drugim zemljama regiona i podriva regionalnu bezbednost - napisao je Kuleba na Tviteru.

Podsetimo, ukrajinski i zapadni mediji danas su preneli vest da je Rusija izvela vazdušne napade na Odesu. Taj napad su navodno izveli bombarderi dugog doleta Tu-22M3 koji pripadaju 22. gardijskoj diviziji teških bombardera iz baze Šajkovka u Kaluškoj oblasti u Podmoskovlju.

Ovi bombarderi su prošle godine bili u Siriju gde su učestovovali u borbenim operacijama. Trenutno ova jednica navodno raspolaže sa šest operativnih bombardera.

Reakcija Moskve

Zvanični Kremlj demantovao tvrdnje da su ruske rakete pogodile civilne objekte u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa rano jutros.

- Ruska vojska tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini izbegava da pogađa civilne objekte kako bi u potpunosti bila fokusirana na vojne ciljeve i mesta za obuku plaćenika - saopštio je danas medijima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Foto: Profimedia

 

On je podsetio i na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina koji u više navrata naglasio da mete ruske operacije nisu civilni ciljevi i civilna infrastruktura, prenosi TASS.

- Želeo bih da vas još jednom podsetim da je predsednik Rusije i Vrhovni komandant više puta rekao da ruska vojska tokom specijalne vojne operacije ne napada civilne ciljeve ili civilnu infrastrukturu. Izvodi udare na vojna skladišta, industrijske objekte u kojima se održava i popravlja vojna oprema, skladišta municije i lokacije na kojima su stacionirani i obučavani plaćenici i nacionalistički elementi - rekao je Peskov komentarišući tvrdnje da je ruski projektil pogodio stambenu zgradu, navodi ruska agencija.

BONUS GALERIJA: SU-25 ruski jurišni avion

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".