Украјински шеф дипломатије Димитро Кулеба на свом Твитер профилу оптужио је данас Русију и њене снаге да подривају регионалну безбедност и не поштују земље у окружењу јер користи Каспијско језеро за лансирање пројектила.

Фото: Танјуг/АП

 

Оваква реакција долази након украјинских тврдњи да је су руске ваздушно-космичке снаге извеле напад крстарећим ракетама на цивилне циљеве у Одеси. Како наводе, напад су извршили бомбардери дугог долета ТУ-22М3, који су, како тврди украјинска снага, трећи пут напали Одесу из правца Каспијског језера.

- Руска употреба Каспијског мора за испаљивање пројектила на Украјину крши Конвенцију о статусу Каспијског мора из 2018. која га је дефинисала као зону мира. Коришћење Каспијског мора за акте агресије представља непоштовање према другим земљама региона и подрива регионалну безбедност - написао је Кулеба на Твитеру.

Подсетимо, украјински и западни медији данас су пренели вест да је Русија извела ваздушне нападе на Одесу. Тај напад су наводно извели бомбардери дугог долета Ту-22М3 који припадају 22. гардијској дивизији тешких бомбардера из базе Шајковка у Калушкој области у Подмосковљу.

Ови бомбардери су прошле године били у Сирију где су учестововали у борбеним операцијама. Тренутно ова једница наводно располаже са шест оперативних бомбардера.

Реакција Москве

Званични Кремљ демантовао тврдње да су руске ракете погодиле цивилне објекте у близини украјинске црноморске луке Одеса рано јутрос.

- Руска војска током спровођења специјалне војне операције у Украјини избегава да погађа цивилне објекте како би у потпуности била фокусирана на војне циљеве и места за обуку плаћеника - саопштио је данас медијима портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Фото: Профимедиа

 

Он је подсетио и на изјаву руског председника Владимира Путина који у више наврата нагласио да мете руске операције нису цивилни циљеви и цивилна инфраструктура, преноси ТАСС.

- Желео бих да вас још једном подсетим да је председник Русије и Врховни командант више пута рекао да руска војска током специјалне војне операције не напада цивилне циљеве или цивилну инфраструктуру. Изводи ударе на војна складишта, индустријске објекте у којима се одржава и поправља војна опрема, складишта муниције и локације на којима су стационирани и обучавани плаћеници и националистички елементи - рекао је Песков коментаришући тврдње да је руски пројектил погодио стамбену зграду, наводи руска агенција.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: СУ-25 руски јуришни авион

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".