Rusija je povukla trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.


U saopštenju se ističe da je Moskva time međunarodnoj zajednici pokazala da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Britanci tvrde drugačije - Rusi su poraženi i povlače se

Iako Rusi ističu da je napuštanje Zmijskog ostrva znak dobre volje, britanski BBC piše da je razlog drugačiji.

Naime, kako ovaj medij prenosi, oružane snage Ukrajine zaslužne su za rusko napuštanje ostrva i ovaj gest vide kao povlačenje ruskih trupa pod udarom ukrajinske artiljerije.  

Ukrajinska operativna komanda Jug saopštila je da je izvela artiljerijske i raketne udare na Zmijsko ostrvo gde je bila stacionirana ruska vojska. Kako navode, kao rezultat toga, ruska vojska je "u žurbi evakuisala ostatke garnizona i napustila ostrvo“, saopštila je ukrajinska komanda.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Ermak je izjavio je da „na Zmijskom ostrvu više nema Rusa“.

BBC je objavio satelitske snimke za koje tvrdi da prikazuju Zmijsko ostrvo. Na objavljenim slikama, kako tvrde, vide se posledice udara ukrajinske artiljerije po ruskim sistemima zemlja-vazduh koji su instalirani na ostrvu

Oglasio se i Boris DŽonson

Britanski premijer Boris DŽonson ističe da je rusko napuštanje Zmijskog ostrva dokaz uspešnosti delovanja ukrajinske vojske.

- Odluka Rusije da napusti strateški bitnu poziciju u Crnom moru, Zmijsko ostrvo, dokaz je sposobnosti Ukrajine da uzvrati - rekao je DŽonson.

Foto: Tanjug/AP

 

- Ako ste želeli dokaze neverovatne sposobnosti Ukrajinaca da se bore, savladaju nevolje i odbiju Ruse, pogledajte šta se dogodilo danas na Zmijskom ostrvu, gde je Rusija ponovo morala da ustupi teren - istakao je on na konferenciji za novinare. na samitu NATO-a u Madridu.

DŽonson je zaključio da Putin neće moći da zadrži zemlju koja, kako navodi, neće da prihvati njegovu vlast. 

Zmijsko ostrvo nalazi se u zapadnom delu Crnog mora i pripada Odeskoj oblasti, a od Odese je udaljeno oko 140 kilometara.

Foto: Printskrin/Gugl maps

 

Zauzimanjem Zmijskog ostrva, Rusija je u potpunosti blokirala ukrajinske luke na Crnom moru, čime je praktično obustavljen izvoz žitarica u Tursku i Gruziju, kao i prevoz robe iz Odese kroz Bosfor ka Sredozemnom moru.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".