Direktorka Nacionalne obaveštajne službe u SAD Avril Hajns navela je da je ruski cilj i dalje zauzimanje većeg dela Ukrajine i dodala da će ovaj oružani sukob trajati duži vremenski period, piše BBC.

Pored toga, američki zvaničnici ističu da su ruske trupe toliko oslabljene borbom da su sposobne samo da ostvare spore teritorijalne prednosti.

- To znači da bi rat mogao da traje dugo - rekla je Hajns na konferenciji za medije američkog Ministarstva trgovine.

Foto: Jutjub printskrin/C-SPAN

 

Kako se navodi, Moskva je u martu preusmerila svoje napore na zauzimanje Donbasa nakon što nije uspela da zauzme Kijev i druge gradove. Ipak, ističe se da je Putinov cilj i dalje isti, a to je, kako kaže Hajns, da zauzme veći deo teritorije Ukrajine. 

Hajns smatra da ruske oružane snage imaju malo šanse za ostvarivanje ovog cilja jer, kako kaže, postoji nesklad između Putinovih ambicija i sposobnosti ruske vojske, piše BBC. 

Direktorka priznaje da su ruske snage ostvarile uspeh u Donbasu zauzevši Severodonjeck, ali, kako ističe, napredak je spor jer ukrajinske snage pružaju snažan otpor. 

Foto:Profimedia

 

Tri scenarija

Američke obaveštajne agencije ističu tri moguća scenarija kako bi se ovaj sukob mogao okončati, a kako Hejns navodi, najverovatnije je da će ovo postati spori sukob i da će rusija ostvarivati "postepene dobitke".

Druge, manje verovatne mogućnosti uključuju veliki ruski prodor, ili stabilizaciju linija fronta sa Ukrajinom koja postiže neke manje dobitke.

Foto: Profimedia

 

To može da znači da Moskva postaje sve zavisnija od "asimetričnih alata“ za ciljanje svojih neprijatelja. Kako se navodi, ovde spadaju sajber napadi, napori da se kontrolišu energetski resursi, pa čak i nuklearno oružje, piše BBC.

Komentari Hajnsove usledili su nakon što su lideri NATO-a obećali da će podržavati Ukrajinu koliko god bude bilo potrebno - slanjem još vojnika po Evropi i članstvom Finske i Švedske u ovom vojnom savezu.

Foto: Profimedia

 

Šef NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je to najvećim remontom Alijanse od Hladnog rata, pri čemu je američki predsednik DŽo Bajden obećao da će NATO biti "ojačan u svim pravcima u svim domenima - kopnu, vazduhu i moru".

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".