Русија је повукла трупе са Змијског острва у знак добре воље, саопштило је данас руско Министарство одбране.


У саопштењу се истиче да је Москва тиме међународној заједници показала да се Руска Федерација не меша у напоре УН да организује хуманитарни коридор за извоз пољопривредних производа са територије Украјине, преноси РИА Новости.

Британци тврде другачије - Руси су поражени и повлаче се

Иако Руси истичу да је напуштање Змијског острва знак добре воље, британски ББЦ пише да је разлог другачији.

Наиме, како овај медиј преноси, оружане снаге Украјине заслужне су за руско напуштање острва и овај гест виде као повлачење руских трупа под ударом украјинске артиљерије.  

Украјинска оперативна команда Југ саопштила је да је извела артиљеријске и ракетне ударе на Змијско острво где је била стационирана руска војска. Како наводе, као резултат тога, руска војска је "у журби евакуисала остатке гарнизона и напустила острво“, саопштила је украјинска команда.

Шеф кабинета председника Украјине Андреј Ермак је изјавио је да „на Змијском острву више нема Руса“.

ББЦ је објавио сателитске снимке за које тврди да приказују Змијско острво. На објављеним сликама, како тврде, виде се последице удара украјинске артиљерије по руским системима земља-ваздух који су инсталирани на острву

Огласио се и Борис Џонсон

Британски премијер Борис Џонсон истиче да је руско напуштање Змијског острва доказ успешности деловања украјинске војске.

- Одлука Русије да напусти стратешки битну позицију у Црном мору, Змијско острво, доказ је способности Украјине да узврати - рекао је Џонсон.

Фото: Танјуг/АП

 

- Ако сте желели доказе невероватне способности Украјинаца да се боре, савладају невоље и одбију Русе, погледајте шта се догодило данас на Змијском острву, где је Русија поново морала да уступи терен - истакао је он на конференцији за новинаре. на самиту НАТО-а у Мадриду.

Џонсон је закључио да Путин неће моћи да задржи земљу која, како наводи, неће да прихвати његову власт. 

Змијско острво налази се у западном делу Црног мора и припада Одеској области, а од Одесе је удаљено око 140 километара.

Фото: Принтскрин/Гугл мапс

 

Заузимањем Змијског острва, Русија је у потпуности блокирала украјинске луке на Црном мору, чиме је практично обустављен извоз житарица у Турску и Грузију, као и превоз робе из Одесе кроз Босфор ка Средоземном мору.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".