Vice Batarelo je posebno ushićen Donaldom Trampom.

- Koja faca. Tri od pet sudija Vrhovnog suda SAD-a koji su srušili abortus su njegova imenovanja: Nil Gorsač, Bret Kavano, i Ejmi Koni Baret - napisao je uz sliku Trampa.

Nešto ranije je napisao kako se treba pomoliti za ustavne sudije koji su odlučili protiv pobačaja i zahvaliti bogu.

- Pet velikana. Sudije Vrhovnog suda SAD-a koji su stali na stranu nerođenog života: Samjuel Alito, Klarens Tomas, Nil Gorsač, Bret Kavano i Ejmi Koni Baret. Svi su katolici osim Gorsača koji je ipak rođen kao katolik. Pomolite se za njih i zahvalite Bogu - napisao je.

U prvoj u nizu objava u kojima slavi odluku američkog Vrhovnog suda, katolički aktivista Batarelo je najavio ovakav scenario i u Hrvatskoj.

- I jedan dan ćemo mi i u Hrvatskoj stvoriti zakon koji će štititi nerođeni život i zabraniti ubijanje - napisao je.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Šta znači ova sudska odluka u SAD

Kako stvari stoje, ukidanjem ove presude, Vrhovni sud je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj i omogućio saveznim državama da zabrane taj postupak.

- Smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus i ovlašćenje da se reguliše pitanje abortusa mora da se vrati građanima i njihovim izabranim predstavnicima - navedeno je u odluci.

Takođe, procenjuje se da će polovina američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane.

Trinaest država je već usvojilo zakone koji će automatski zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda, dok će druge verovatno uvesti nova ograničenja u kratkom roku.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".