Rekao je i da on neće tek tako nestati, kao i da je Hrvatska bila na pravoj strani istorije.

- Taj koren je dubok jer to je sastavni deo hrvatskog puta, jedna od onih žila koja čini naš koren - rekao je Milanović povodom Dana antifašističke borbe, 22. juna, koji se obeležava na dan kada je pre 81 godine u šumi Brezovca osnovan prvi partizanski odred i prva antifašistička jedinica u ovom delu Evrope.

On je istakao da je prvi hrvatski partizanski odred i pokret koji je iz njega izrastao "pozicionirao hrvatski narod na mirniju i sigurniju stranu istorije".

- Bez tih ljudi i bez onih koji su ih organizovali, hrvatsko ime i hrvatska reputacija bili bi okaljani kako nisu bili okaljani nikada u istoriji - naglasio je Milanović u govoru koji je prenela je njegova pres služba.

Foto: Jutjub printskrin/Jutarnji list

 

On je kazao da je NDH bila zločinački projekt, a da činjenica da je već posle tri meseca formiran prvi hrvatski partizanski odred, sastavljen većinom od Hrvata, govori da Hrvati tu državu nisu prihvatili.

- Jedna potpuno suluda, ničim objašnjiva politika pretila je da baci neverovatnu sramotu, križ na hrvatski narod - dodao je hrvatski predsednik.

On je rekao da iz činjenica da su oni koji su osnovali prvi partizanski odred većinom bili Hrvati, ali, pre svega, komunisti, pripadnici tajne organizacije kojom je bilo upravljano prvenstveno iz Moskve, i čiji cilj je bio sovjetska Hrvatska. Međutim, naglasio je da su to činjenice koje nisu loše, nikoga ne bole i nikoga ne treba da smetaju, ali koje su istina.

- Kao što je istina da je savez po oružju Srba i Hrvata, tih nekoliko godina Drugog svetskog rata jedna od najveličanstvenijih stvari koja se dogodila - ocenio je Milanović.

On je istakao da su posle rata počinjeni i zločini nad gubitničkom vojskom koji nije htela da se preda, da se o tome ćutalo, ali da one koji nisu o tome govorili ne treba osuđivati, jer je bilo takvo vreme.

Komunisti su, ukazao je, posle rata vodili računa i o nacionalnim interesima, među ostalim o tome da se teritoriji Hrvatske, posebno delovi Dalmacije i Istre, pripoje hrvatskoj državi. Milanović je istakao da je Hrvatska na pravoj strani istorije, na pobedničkoj strani.

FOTO: Arhiva/Depositphotos

 

- Naši preci borili su se na strani dobra i o tome moramo govoriti celo vreme. Činjenica je da smo ovde, na događaju, koji je i dalje hrvatski državni praznik, koji se organizuje pod pokroviteljstvom hvatske vlade, govori da za antifašizam u Hrvatskoj opasnosti nema. Ali da bi on živeo kao sećanje, treba raditi s mlađima - ukazao je hrvatski predsednik.

Izaslanik predsednika vlade, ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je da je antifašizam deo identiteta i istorije hrvatskog naroda i da je utkan u hrvatsku državnost.

On je ocenio da je prihvatanje sopstvene prošlosti, i dobrih i loših strana, znak zrelosti države i društva. Na svečanosti su bili i bivši predsednici Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Josipović, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, kao i gradonačelnici Siska i Zagreba, Kristina Ikić Baniček i Tomislav Tomašević.

Premijer Andrej Plenković, koji se nalazi u Briselu, čestitao je u poruci na Tviteru Dan antifašističke borbe.

On je odao priznanje hrvatskim antifašistima koji su se, kako je napisao, hrabro suprotstavili nacizmu i fašizmu i Hrvatskoj obezbedili mesto među pobednicima Drugog svetskog rata.

(Agencije)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".