Građani Hrvatske su prošle godine oborili rekord sa više od 20 miliona dana provedenih na bolovanju, prema poslednjim podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZ ZO).


U proseku, dnevno je na bolovanju bilo oko 33 hiljade ljudi, javlja HRT, precizirajući da je lani ostvareno dvadeset miliona i sto hiljada dana bolovanja.

Posmatrano po gradovima, najviše su bolovanja otvarali Riječani, gde je svaki zaposleni u 2021. na bolovanju prosečno bio 14 dana. Slede radnici u Zagrebu, Gospiću, Čakovcu...

Sve su to poslodavci i država platili tri milijarde kuna (398,5 miliona evra). Svaki zaposleni u Hrvatskoj je u 2021.godini u proseku bio dve nedelje na bolovanju.

Foto: Jutjub printskirn/Al Jazeera Balkans

 

- Zabrinjavajuće je da je na teret poslodavaca bilo 2,3 miliona dana bolovanja više nego godinu dana pre. Ukupna stopa porasta je bila 13,2 posto na teret poslodavca, a generalno je ta stopa značajno veća, 18,3 posto - rekla je Milka Kosanović iz Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Dodaje da su njhive kontrole pokazale da se bolovanja ne koriste isključivo zbog potrebe.

Poslodavci zato traže brže i strože kontrole, a ministar zdravstva ih najavljuje u sklopu izmena zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju do kraja godine.

- Predviđa se da će kontrolori moći na licu mesta tokom kontrole da zaključe bolovanje kod izabranih lekara, što do sada nije bio slučaj. Takođe, predviđene su i određene vanredne kontrole ako poslodavac ima neku informaciju o zloupotrebi tog instituta - naglasio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".