Letonija je izvestila Kalinjingrad, najzapadniji ruski grad koji nema kopnenu granicu sa Ruskom Federacijom, da će blokirati uvoz i izvoz određenog dela robe na teritoriju ove oblasti zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji, rekao je danas guverner kalinjingradske oblasti Anton Alihanov.

Alihanov je rekao da su iz Litvanske železnice obavestile Kalinjingradsku železnicu o prekidu tranzita većeg broja robe koja je pod sankcijama EU, pišu RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, do 50 odsto asortimana robe, uključujući građevinske materijale i metale, potpašće pod zabranu tranzita.

Kalinjingradske vlasti smatraju odluku Litvanije da zabrani tranzit ekonomskim gušenjem regiona i tražiće reviziju, dodao je guverner.

Alihanov je dodao da ova situacija zahteva od vlasti da povećaju uvoz robe brodovima, prenosi Tanjug.


- Pokušaćemo i da dobijemo korektna objašnjenja od Evropske komisije o ovoj situaciji. Smatramo da je ovo grubo kršenje protokola za pristupanje baltičkih zemalja EU, ovo je kršenje pravila o slobodnom tranzitu u/iz Kalinjingradske oblasti. To je bila obaveza EU i baltičkih država - poručio je Alihaniv.

On je istakao da je u pitanju i humanitarno pitanje i, kako je naveo, pokušaj da se ekonomski uguši ruska eksklava.

Ova oblast nalazi se na obali Baltičkog mora, a graniči se sa dve članice NATO pakta - Litvanijom i Poljskom. Takođe, poznato je da je sedište ruske baltičke flote i Iskander projektila koje, po potrebi, mogu da nose nuklearne bojeve glave. 

BONUS VIDEO:

 

 


 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".