Prema tim podacima, od početka sukoba u Ukrajinu su iz Hrvatske stigla 204 strana plaćenika od kojih su 74 poginula, 79 ih je još na ratištu, a 51 je napustio Ukrajinu.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu za Jutarnji.hr kako "zasad Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) ni hrvatska Vlada nemaju informaciju da je u ratu u Ukrajini poginuo ijedan hrvatski državljanin".

Printskrin

 

- Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova lična stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No, čini nam se neverovatnim da bi toliki broj naših državljana poginuo a da mi to ne znamo. Odnosno, da niko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa ni za izdavanje sprovodnice. Mogu reći da ni naša ambasadorka u Ukrajini, gospođa Anica Đamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin - rekao je Grlić Radman.

Iz Ministarstva spoljnih poslova oglasili su se sa dodatnim informacijama vezanim za ovu situaciju.

Foto: Profimedia

 

- MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Ambasada RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apelujemo na suzdržavanje od širenja nepoverenih informacija osetljive naravi, naveli su u MVEP-u.

Osim ministra spoljnih, i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kratko je rekao da nema informacije o pogibiji Hrvata u ratu u Ukrajini.

Foto: Jutjub printskrin

 

Ivica Mandić, vojno-bezbednosni analitičar je, komentarišući u Dnevniku Nove TV navode ruskog Ministarstva obrane rekao da smatra da je reč o lažnim informacijama i da je "namera Rusa da pokvare odnos između Hrvatske, odnosno ostalih zemalja koje su navedene i Ukrajine, da bio one Ukrajinu smatrale neverodostojnom za saveznika, prijatelja i partnera". On je dodao da smatra da Moskva Hrvatskoj ne oprašta što je učestvovala u pešadijskom naoružanju za četiri pešadijske ukrajinske brigade.

- To se Hrvatskoj ne oprašta iz Moskve, ali to je naš stav, stav naše države i politike - rekao je on.

Na strani Ukrajine u ratu učestvuje određeni broj hrvatskih državljana, ali o njihovom broju nema službenih informacija. Službeno je dosad potvrđeno da je je jedan hrvatski državljanin ranjen, a jednog je zarobila vojska tzv. Donjecke Narodne Republike, piše Jutarnji.hr.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je od početka specijalne operacije u Ukrajinu stiglo 6.956 stranaca koji se bore na strani Ukrajine. Prema istom izvoru, njih 1.956 je ubijeno. Najviše plaćenika je, tvrde, iz Poljske, njih 1.831. Od evropskih zemalja na drugom mestu navode Rumuniju iz koje su u Ukrajinu, kako kažu, stigle 504 osobe. Na trećem je Velika Britanija odakle su, prema Rusima, stigla 422 plaćenika, a na četvrtom mestu je Hrvatska odakle je, prema ruskom ministarstvu obrane, stiglo 204 stranih boraca. Iz Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajinu je stiglo 530 osoba.

BONUS GALERIJA: Severodonjeck grad koji više ne postoji

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".