Mohibulah, koji je bio poznat samo po imenu, bio je međunarodni zastupnik prava Rohindža, a išao je i u Belu kuću 2019. godine da razgovara o religioznim slobodama.


On je ubijen u sredu uvečce u izbegličkom kampu na jugu Bangladeša, gde je oko 700.000 Rohindža muslimana pobeglo od progona u Mjanmaru, a zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost za ubistvo.

Muškarac koji je danas uhapšen takođe je pripadnik Rohindža, saopštila je lokalna policija.

Foto: Tanjug/AP

 

 


Mohibulahov brat, Habibulah rekao je novinarima da su atentatori pokrili lice maskama tokom napada, ali dodaje da je prepoznao neke od njih, pošto je u vreme ubistva bio sa bratom.

Bangladeš je postao sklonište za više od 1,1 miliona Rohindža izbeglica iz Mjanmara nakon prethodnih progona.

Bangladeš i Mjanmar dogovarali du da ugovore povratak kućama pripadnika Rohindža, ali su oni isuviše uplašeni da se vrate.

Ko su Rohindže?

Rohindža su indoarijski narod srodan Bengalcima, koji nastanjuje severne delove države Rakajn u Mjanmaru. Po veri su muslimani, a govore rohindža jezikom koji spada u indoarijsku grupu indoevropske porodice jezika. Ukupno ih ima oko 2.000.000, od čega u Mjanmaru oko 1.300.000.

Blada nekadašnje Burke je 1982. godine narodu Rohindža ukinula građanska prava. Sve do danas je ovaj narod u Burmi (Mjanmaru) izložen diskriminaciji i progonu. Preko 100.000 pripadnika naroda Rohindža živi u kampovima za interno raseljene osobe, koje im vlasti ne dopuštaju da napuste. Veliki broj ih živi i u izbegličkim kampovima u Bangladešu.

Pre četiri godine, u budističkom Mjanmaru je živelo oko milion pripadnika muslimanske Rohindža manjine - većina u saveznoj državi Rakajn, koja se naslanja na granicu sa Bangladešom i Indijom

Te godine mjanmarska vojska je pokrenula veliku vojnu akciju protiv, kako navode, „militantnih ekstremista među Rohindžama" koje krive za terorističke napade.

Vojni lideri, kao i Aung San Su Ći, govorili su o "unutrašnjem oružanom sukobu" i legitimnoj vojnoj akciji, dok međunarodna javnost njihove akcije definipše kao etničko čišćenje.

Posle sukoba formirana je specijalna misija UN sa zadatkom da utvrdi šta se desilo.