Kina se suočava sa deficitom električne energije u severnim provincijama i zatražila je od Rusije da poveća izvoz u te regione, rekao je portparol ruske državne kompanije Inter Rao, prenosi Rojters.

Prema saopštenju ruske kompanije koja ima monopol za izvoz električne energije, razmatrano je značajno povećanje isporuka električne energije Kini, bez navođenja konkretnijih podataka.

Inter RAO je prošle godine smanjio izvoz električne energije u Kinu za 1,3 odsto na 3,06 milijardi kilovat-sati i na 1,25 milijardi kilovat-sati u prvoj polovini ove godine, što je pad od 7,2 odsto u odnosu na 2020.

Goldman Saks se pridružio bankama koje su ovih dana smanjile prognozu rasta Kine za tekuću godinu zbog problema s kojima se ta zemlja suočava usled nestašice električne energije i predviđa da će druga najveća svetska ekonomija ove godine zabeležiti rast od 7,8 odsto umesto ranije prognoziranih 8,2 procenta.

Američka investiciona banka navodi da veliki zastoj industrijske proizvodnje izazvan nestankom struje znatno povećava "negativne pritiske" na ekonomiju.

Procenjuje se da je restrikcijama električne energije pogođeno čak 44 posto kineske industrijske aktivnosti.