General-major Roman Kutuzov poginuo je 5. juna u selu Nikolajevka u Popasnjanskom okrugu. Ubijen je prilikom dejstva ukrajinske artiljerije, usled borbi za strateški važnu saobraćajnicu Lisičansk-Seversk koja je ukrajinskim snagama služila za snabdevanje.

Sahranjen je dva dana kasnije uz vojne počasti na ratnom memorijalu "Panteon branilaca otadžbine" u Mitiščiju kod Moskve.

Ko je bio Roman Kutuzov?

Kutuzov je rođen 1969. godine u gradu Vladimiru, 180 kilometara istočno od Moskve. Od 1986. do 1990. godine pohađao je Rjazansku Višu vojnu komandnu školu za vezu nazvanu po maršalu sovjetske Crvene armije, Matveju Vasiljeviču Zaharovu - komandantu koji je nosilac i jugoslovenskih odlikovanja - Orden zasluga za narod i Orden partizanske zvezde.

Kraj države i početak karijere: raspad SSSR-a i Čečenski ratovi

Roman Kutuzov je raspad Sovjetskog saveza i Prvi čečenski rat dočekao u službi vazdušno-desantnih snaga. Bio je angažovan na dužnostima od komandira voda do zamenika načelnika centra za mobilne veze za naoružavanje, posebne brigade veze Vazdušno-desantnih snaga.

Foto: Profimedia

 

Po izbijanju Drugog čečenskog rata 1999. godine, Kutuzov je, diplomiravši na Vojnoj akademiji, postavljen za načelnika Centra za upravljanje Vazdušno-desantnim snagama.

Od kavkaskih gudura do sirijske pustinje

Turbulentnom početku 21. veka, obeleženim političkim promenama i serijom terorističkih napada, svedočio je sa položaja komandanta 38. gardijske kontrolne brigade, jedinice koja je učestvovala u zauzimanju aerodroma Slatina u Prištini 1999. Na čelu te jedinice bio je od 2002. do 2008. godine.

Na istom mestu zatekao ga je rat u Gruziji 2008. godine.

Naredni iskorak u vojnoj karijeri načinio je 2015. kada je diplomirao na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije. Obavljao je dužnost načelnika okružnog centra za obuku, od 2017. do 2018. godine.

Foto: Profimedia

 

Službovao je takođe na poziciji vršioca dužnosti komandanta 5. kombinovane armije Istočnog vojnog okruga (Usurijsk), a zatim načelnik štaba 29. kombinovane armije Istočnog vojnog okruga (Čita). Bio je i na sirijskom ratištu.

Posthumno odlikovanje

Odlikovan je medaljama za hrabrost, čast i vojne zasluge, kao i ordenom Kutuzova.

Po izbijanju sukoba u Ukrajini, ratni raspored ga je postavio na mesto komandanta 1. armijskog korpusa DNR.

Posthumno je unapređen u čin generala-potpukovnika.

BONUS GALERIJA: Fotografije sa vojnih parada u Moskvi

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".