Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izrazio je saučešće u vezi sa pogibijom generala Oružanih snaga Rusije Romana Kutuzova (53) u Donbasu, prenose ruski mediji.

Foto: Printskrin

 

-Srećete ljude sa kojima odmah nađete zajednički jezik, nastane poverenje i potpuno međusobno razumevanje. Upravo takva osoba za mene je bio general Roman Vladimirovič Kutuzov - napisao je on u utorak na svom Telegram kanalu.

 


Pušilin je naglasio da je Kutuzov ličnim primerom pokazao kako se služi svojoj otadžbini. - Borci su ga sledili. Spasao im je živote, ali svoj nije. Izražavam iskreno saučešće porodici i prijateljima Romana Vladimiroviča. Dok se naši generali bore rame uz rame sa vojnicima, naša zemlja i naš narod su nepobedivi - rekao je lider DNR.

 

Foto: Printskrin

 

Uprkos brojnim navodima medija o pogibiji visokog oficira, iz Ministarstva odbrane Rusije još uvek se nisu oglasili tim povodom.

Podsećanja radi, vest o pogibiji generala Kutuzova objavio je u nedelju na Telegramu ruski novinar Aleksandar Sladkov.

 


Istu informaciju ubrzo su preneli brojni zapadni i ruski mediji. Potonji su naveli da je general Kutuzov poginuo u selu Nikolajevka u Popasnjanskom okrugu, tokom borbi za strateški važnu saobraćajnicu Lisičansk-Seversk koja je ukrajinskim snagama služila za snabdevanje

Moskou tajms piše da je smrt nastala usled dejstva ukrajinske artiljerije.

Tokom vojne službe, ovaj visoki oficir je odlikovan medaljama za hrabrost, čast i vojne zasluge, kao i ordenom Kutuzova.

Od 2017. do 2018. godine komandovao je 5. kombinovanom armijom stacioniranom na Dalekom istoku. Služba ga je 2019. godine odvela u Siriju, a godinu dana kasnije imenovan je za načelnika štaba 29. kombinovane armije.

Rat u Ukrajini zatekao ga je na mestu komandanta Prvog armijskog korpusa DNR.

BONUS GALERIJA: Kadirovci - čečenski borci verni Rusiji 

 

BONUS VIDEO: