Miris u nameštaju 

Ako se u nameštaju oseća neugodan miris, prebrišite ga iznutra rastvorom hipermangana. Ovaj rastvor može da se koristi i za uklanjanje neugodnog mirisa crnog luka sa ruku. Vrećice čaja upiće neugodne mirise i zamirisati ormar. Možete na njih da kapnete i malo eteričnog ulja, npr. od limuna ili nane.

Ustajali miris u kuhinji

Kad vazduh u kuhinji postane ustajao, može se osvežiti ako se u velikom loncu vode sat vremena kuvaju šaka karanfilića, tri-četiri muškatna oraščića, četiri-pet štapića cimeta i nekoliko kora narandže ili limuna. Ohlađena tečnost može da se sipa u bočice sa raspršivačem i da se upotrebi u kuhinji ili bilo kojoj drugoj prostoriji u domu ili kancelariji. 

Smrad iz kante za smeće

Kante za smeće najbolja su mesta za razvoj plesni i bakterija koje izazivaju neugodne mirise. Kako bi se sprečilo njihovo nakupljanje, pospite pola šoljice boraksa ili natrijum tetraborata na dno kante za smeće svaki put posle pražnjenja.

Foto: Profimedia

 

 

Miris luka

Da bi vam iščezao neprijatni miris crnog ili belog luka sa ruku, istrljajte ih talogom od crne kafe. Nož kojim ste sekli luk izgubiće neugodan miris ako se odmah posle upotrebe zagreje iznad plamena. 

Neugodni mirisi iz tepiha

Posipanje smese od šolje boraksa i 15 kapi eteričnog ulja lavande će definitivno ukloniti neprijatne mirise i osvežiti tepih. Neugodni mirisi mogu da se neutralizuju i prskanjem osveživačima odeće. Poželjno ga je usisavati triput nedeljno, no ako imate ljubimce, i svaki dan.

Miris pržene hrane

Pre no što započnete sa prženjem mesa ili ribe, ogulite jabuku i naseckajte je na tanke kriške, koje potom, deo po deo, propržite na ulju. Nakon što se ulje dovoljno zagreje, a jabuke poprime lagano smeđkastu boju, bacite ih i na vatru stavite druge - sve dok ne potrošite sve. Tek zatim počnite da pržite meso. Ovim trikom ćete delotvorno doskočiti teškom i ustajalom mirisu koji se u stanu inače dugo zadržava posle prženja. 

Foto: Jutjub printskrin/ VRATA ZDRAVLJA

 

 

Neprijatni mirisi u hladnjaku

Neprijatni mirise u hladnjaku će neutralisati šolja sa par kašičica sveže mlevene kafe. A u slučaju da vam nenajavljeno dolaze gosti, neugodne mirise od kuvanja ručka ili nedavno iznesenog smeća će prikriti kuvanje obične turske kave. Ona će ispuniti zrak opojnom aromom, a vi ćete imati spremnu kafu za goste. 

Miris kupusa 

Da biste iz kuhinje odstranili miris kupusa (kupus, kelj, karfiol) pri kuvanju ovog povrća stavite u platnenu kesicu tvrdi komad hleba da se kuva zajedno sa povrćem. 

Miris ribe

Uklonićete ga ako ruke dobro istrljate solju pa potom operete u hladnoj vodi. Da bi se uklonio miris morske ribe sa posuđa, suđe treba dobro izribati talogom crne kafe pa ih potom oprati u hladnoj vodi.

Miris duvana 

Da bi se ovaj miris odstranio preko noći, u prostoriji gde se pušilo ostavite dva do tri vlažna peškira. Na njih se može nakapati malo omekšivača za rublje. Ujutro se neće osećati nikakav miris. U prostorijama gde se nalazi više pušača, dobro je upaliti sveću i ostaviti je da gori. Ona će vrlo brzo pokupiti sav dim i neće dopustiti nagomilavanje novog. 

Foto: Profimedia

 

 

Miris vlage

Ako osećate lagani miris vlage u domu, rešite ga se prirodnim ugljem. Komadić izmrvite u šolju ili na tanjirić, može čak i u staru čarapu i smestite ga u blizini mesta gde se najjače oseća vlaga.

Miris belog luka

Želite li sa dlanova da odstranite miris belog luka, u rukama trljajte peršun. Potom operite ruke. Ako je miris još tu, ruke protrljajte sa malo kuhinjske soli. Kako biste ruke oslobodili neugodnog mirisa posle sečenja luka, najprije ih operite, a zatim osvežite sa malo ružine vodice. 

Miris hrane u plastičnom posuđu

Iz plastičnih posuda u kojima ste držali hranu uklonićete neugodan miris ako ih preko noći ostavite u toploj vodi sa malo sode bikarbone.

Miris ljubimca

Nakon što ste oprali i očistili kutiju sa peskom, izribajte je mešavinom litre tople vode i 60 g sode bikarbone. Dobro isperite pa stavite sveži pesak. Soda je i izvrsni šampon za suvo pranje psa. Stavite je na krzno pa temeljito raščešljajte. 

Aromatični dom

Ako želite da zadržite osvežavajuće mirise u svom stanu probajte da zakuvate kriške limuna, narandže, mente, vanilije, karanfila ili malo muškatnog oraščića. Mirisi ovih namirnica se kuvanjem pojačavaju, a deluju smirujuće i osvežavajuće. A postoji i drugi način. Za brzinsko osveženje doma nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja na sijalice u prostorijama. Nakon što se lampa ugreje, ugodan miris će se brzo proširiti domom.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".