Sarkofag je otkriven ispod sloja kamena koji datira iz 18. veka. Međutim, dublji slojevi datiraju iz 14. pa čak i iz 13. veka.

Zahvaljujući tome što je sarkofag malo napukao, arheolozi su mogli da ubace malu kameru unutra. Snimak je pokazao “ostatke tkanine, organske materije kao što su kosa i ostaci biljaka i malo lišća... gde je glava”.

Listovi, koji izgledaju kao da potiču od drveta šimšira, mogu biti veoma značajni. Kristof Benijer iz francuskog Nacionalnog arheološkog instituta objasnio je da su društvene elite i verske vođe često sahranjivani sa takvim lišćem oko glave.

“To nije balzamovanje, već način da se telo što bolje očuva. Dakle, činjenica da su ove biljke još uvek tu ukazuje na to da je sadržaj veoma dobro očuvan“, rekao je on. 

Sarkofag nije bio jedino što su arheolozi pronašli!

Tokom iskopavanja, koje je Ministarstvo kulture definisalo kao “preventivno arheološko iskopavanje” pre postavljanja skela, arheolozi su naišli i na veći broj skulptura. One su verovatno bile deo paravana iz 13. veka, pregrade koja je odvajala pevnicu, prostor blizu oltara, od naosa i centralnog dela crkve.

Značajno je da su fragmenti paravana takođe otkriveni u Notr Damu u 18. veku prilikom rekonstrukcije crkve. Tadašnji majstori nisu se zamarali "preventivnom arheologijom" i verovatno su tada uništene brojne grobnice dok je rađeno na dodavanju cevi ispod objekta. Delovi koji su tada otkriveni sada su u Luvru.

Simbol Pariza

Notr Dam, formalno nazvana Notre Dame de Paris ili Gospa od Pariza, ima bogatu istoriju koja se proteže unazad preko 800 godina. Papa Aleksandar Treći položio je temelje za Notr Dam 1163. godine, a izgradnja je završena više od 180 godina kasnije 1345. godine.

Impresivna katedrala, sa gargojlima, letećim podupiračima i drugim gotičkim detaljima, bila je pozornica za niz važnih istorijskih događaja. Engleski Henri VI postao je tamo kralj Francuske 1431. godine, a Napoleon Bonaparta se krunisao za cara u katedrali 1804. godine.

Katedrala je postala trajni simbol Pariza i Francuske, posebno nakon prikaza u romanu Viktora Igoa iz 1831. “Zvonar bogorodičine crkve”. Zbog toga je požar iz 2019. godine na tom mestu bio još užasniji.

Dan kada je Pariz goreo

Razorni požar zahvatio je Notr Dam 15. aprila 2019. užasujući lokalno stanovništvo i turiste u francuskoj prestonici.

Požar u Notr Damu izbio je oko 18 časova. 15. aprila 2019. godine, verovatno zbog renoviranja katedrale koja je bila u toku. Goreo je više od pet sati, zacrvenevši parisko nebo, dok su se meštani i turisti okupljali da gledaju. Tragično, kultni toranj katedrale srušio se tokom požara.

Restauracija je u toku i očekuje se da će biti završena početkom 2024. Do tada, ko zna koje bi druge zadivljujuće nalaze ova drevna katedrala mogla da ponudi.

(Istorijski zabavnik)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".