Ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen objavio je na Tviteru da je uhapšeno 45 osoba,


Prethodno je Mond javio da je hiljade ljudi učestvovalo u prvomajskim protestima širom Francuske, koji su u glavnom gradu Parizu prerasli u povremene okršaje policije s odvojenim grupama demonstranata.

Učesnici prvomajskih skupova u Francuskoj zahtevali su danas socijalnu pravdu i povećanje plata, kao i da predsednik Emanuel Makron odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, javio je Rojters.

Većina skupova bila je mirna, ali je policija u Parizu intervenisala nakon što su anarhisti iz "Crnog bloka" pokušali da podignu barikadu u ulici u blizini Trga Republike, navodi se u saopštenju policije.

Anarhisti su opljačkali restoran Mekdonaldsa na trgu Leon Blum i razbili nekoliko agencija za nekretnine.

Dodaje se da su aktivisti čak napali i vatrogasce, koji su pokušavali da ugase požar, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

Dermanen je na Tviteru istakao da ovi akti nasilja u Parizu "nisu prihvatljivi".

U Parizu i drugim gradovima, uključujući Lil, Nant, Tuluz i Marsej, organizovano je oko 250 skupova.

U francuskoj prestonici, sindikalistima su se pridružile političke ličnosti, uglavnom iz levice i aktivisti koji se bore za sprečavanje klimatskih promena.

Učesnici marša nosili su transparente na kojima je pisalo "Penzionisanje pre artritisa", "Penzionisanje sa 60 godina, zamrzavanje cena" i "Makron, izlazi napolje".

- Što je jača mobilizacija za ovaj prvomajski protest, snažnije ćemo moći da utičemo na politiku vlade - rekao je za Rojters predsednik sindikata CGT Filip Martine pre početka skupa.

Dodao je da Vlada mora da se nosi sa problemom kupovne moći podizanjem plata.

Lider levice Žan-Lik Melanšon, koji je bio treći u prvom krugu predsedničkih izbora, prisustvovao je pariskom maršu.

- Nećemo učiniti nijedan ustupak po pitanju penzija - rekao je Melenšon pre početka marša.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".