Specijalne trupe Sovjetskog Saveza često su bile uključene u oružane sukobe lokalizovane na teritoriji prijateljskih država. Za suprotstavljanje neprijateljskim diverzantskim operacijama i izvođenje izviđačkih misija, bilo je potrebno stvoriti novi snajperski komplet. Budući da se u to vreme ceo arsenal sastojao od moćnih, ali bučnih pušaka.

RG036


Dizajneri su imali zadatak da naprave model visoko efikasne puške koja se može koristiti u tajnim specijalnim operacijama. Prvi prototip takvog oružja dizajnirao je inženjer V.F. Krasnikov je imao kalibraciju 7,62US. Nazvan je RG036.

Međutim, pojednostavljena shema je značajno smanjila pouzdanost primene ovog modela, te nije dobila dalje unapređenje.

RG037


Početkom 80-ih postavljeni su taktički i tehnički zahtevi za novu pušku, koja je morala imati sledeće karakteristike:

- Imati poluautomatsku vatru, uz maksimalnu bešumnost i nedostatak plamena;

- obavezna dostupnost posebnih nosača za montažu optičkog nišana;
kombinuju mogućnost ciljanog metka i prodora čelične kacige na glavi na udaljenosti do 400 metara;
- dizajn bi trebalo da ima malu masu i da bude kompaktan, ako je potrebno, brzo se sastaviti od glavnih elemenata i rastaviti.

Godine 1981. stvorena je nova modifikacija RG037. Bio je male težine i veličine. Za uklanjanje barutnih plinova korišćene su bočne rupe u cevi, a opsežna i njuška komora prigušili su zvuk, što je značajno povećalo bešumnost metka. Puška je omogućila probijanje čelika debljine 1,6 milimetara iz neposredne blizine, ali to nije bilo dovoljno.

VSS

Foto:Profimedia

 

1985. godine dizajneri su dobili nova uputstva, oružje je trebalo da probije pancir na neprijatelju sa udaljenosti od 400 metara. Takve karakteristike nisu bile prikladne za RG037.

Sledeća modifikacija puške, koristeći metak 9 × 39 mm, postala je osnovna modifikacija Vintoreza. Godine 1987. pušten je u proizvodnju i usvojen od strane BSK (kompleks tihih snajpera), koji uključuje:

VSS (6P29);
SP-5/SP-6 snajperski metak (9mm);
optički nišan (dnevni PSO-1-1 ili 1P43, noćni 1PN75 ili MBNP-18).
VSS (specijalna snajperska puška) je dizajnirana da gađa neprijateljske ciljeve tokom tajnih grupnih operacija za napad ili odbranu. Dizajniran je za uništavanje ljudstva i onesposobljavanje tehničkih uređaja neprijatelja na udaljenosti do 400 metara (dan) i do 300 metara (noću).

Specifikacije BCC

Kalibar - 9 × 39 mm (tip SP5, SP6);
dužina oružja - 894 mm, cev - 200 mm, optički nišan - 375 mm, noćni nišan - 340 mm;
težina bez municije i optike - 2,45 kg, optički nišan - 0,58 kg (sa napajanjem - 2,1 kg);
režim paljbe - pojedinačni / automatski;
brzina metka (početna) - 290 m/s;
brzina paljbe - 800 - 900 metaka u minuti;
brzina paljbe - od 30 do 60 metaka u minuti;
domet nišanskog hica pomoću optike - 400 m, noćno vrijeme - 300 m;
magacin - 10/20 metaka.

Prigušivač VSS Vintorez


Integrisani kompleks prigušivača i separatora osigurava nečujan udarac. Prigušivač se sastoji od dela za njušku i ekspanzione komore, koja vam omogućava ispuštanje barutnih gasova. Unutar tela se nalazi nišanski blok sa šipkom i držačem za separator.

Sam separator je ugrađen u prednji deo koji uključuje: podlošku, umetak, kopču i čauru postavljenu na oprugu separatora.

Foto:Profimedia

 

 

Borbena upotreba VSS Vintorez:

Prvi čečenski rat - prva borbena upotreba VSS pušaka datira iz prvog čečenskog rata, kada su specijalne snage počele da koriste.

Drugi čečenski rat - tokom drugog čečenskog rata, snajperista jedne od ruskih specijalnih jedinica, u zasedi, zauzeo je položaj u krošnji gustog drveta. Pronašavši grupu militanata, sačekao je da svi izađu na otvoreno i otvorivši vatru na efektivnom dometu, uništio je celu grupu pre nego što su shvatili odakle vatra dolazi.

Gruzijsko-osetski sukob - tokom gruzijsko-osetinskog sukoba, VSS su koristile obe strane (i osetinske i gruzijske), a tokom rata u Južnoj Osetiji - ruske trupe.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".