TOS-1A se proizvodi u fabrici "Omsktrnasmaš", koja je deo korporacije "Uralvagonzavod".

TOS-1A je modernizovana verzija TOS-1 "Buratino", koji je deo naoružanja od 1995. godine. Poslednja verzija ovog bacača ima savremeni sistem lansiranja raketa i automatizovani sistem navođenja, koristi i moćnije nevođene reaktivne rakete.
"Buratino" nema zamenika u planinskim i ravničarskim uslovima, visoka preciznost i neverovatna moć ovog raketnog sistema omogućava uništavanje dobro utvrđenih pozicija neprijatelja, koje obična artiljerija ne može da uništi.

Foto:Jutjub printskrin/Armour_desia Military Hardware

 

SPECIFIKACIJE TOS-1A:

Masa:46 tona
Broj cevi:24
Minimalni domet: 400m
Maksimalni domet: 6000m
Posada:3 člana
Trajanje plotuna 6 sekundi
Površina koju pokriva plotun prilikom gađanja iznosi 200x400 metara sa višekratnim udarnim i toplotnim impulsima, stvarajući pritisak i toplotno polje.Visoka temperatura u epicentru eksplozije uništava sva živa bića, čak i u skloništima. Termobarična raketa je posebno efikasna u planinama, gde se udarni talasi pojačavaju.

Foto:Jutjub printskrin/Armour_desia Military Hardware

 

Može da ispali jednu ili dve rakete istovremeno.

Posada ne mora da izlazi iz vozila prilikom pripreme za gađanje koje iznosi 90 sekundi, a za 50 sekundi napušta položaj. Postavljen je na telo tenka T-72, što ga čini teže uništivim.

Foto:Jutjub printskrin/Armour_desia Military Hardware

 

Borbena upotreba:

TOS-1 sistemi su prvi put upotrebljavani u borbi u Avganistanu, u Panjširskoj dolini od strane sovjetskih snaga. Kasnije su znatno vidljivije korišćeni u bici za Grozni 1999. godine od strane Ruske vojske. TOS-1A sistemi su svoju prvu borbenu upotrebu imali u Iraku prilikom oslobađanja grada Jurf al Šahara 24. oktobra 2014. god. od terorističke grupe ISIL. TOS-1 je korišćen u Siriji tokom 2015. god. od strane Državnih snaga prilikom anti-terorističke operacije u gradu Hami.TOS-1A koristi se i u sukobu u Ukrajini.

U galeriji pogledajte rezultate dejstva:

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".