Sve modifikacije vozila porodice "Tigar" su proizvedene i dizajnirane za rad u bilo koje doba godine i dana sa skladištem bez garaže.

Foto:Jutjub printskrin/Russian Armed Forces

 

- pri radnoj temperaturi okoline od minus 50 do plus 50 °S;
sadržaj prašine u vazduhu do 1,5 g/m3 i brzina vetra do 20 m/s;
u planinskim predelima (sa nadmorskom visinom do 4500 m i sa mogućnošću savladavanja prevoja do 4650 m visine) uz odgovarajuće smanjenje vučnih i dinamičkih karakteristika i efikasnosti goriva;

- pri relativnoj vlažnosti vazduha do 98% pri temperaturi do 25 °S;
sa intenzitetom padavina od 180 mm/h;
pri integralnoj gustini toplotnog fluksa od 1125 (0,027) V/m2 (cal/cm2.s).

Oklopni automobil kombinuje kvalitete terenskog vozila i brzog manevarskog vozila. Ima nezavisnu torzionu suspenziju, koja omogućava postizanje najvećih mogućih brzina pri vožnji po neravnom terenu, uz održavanje visokog nivoa udobnosti za posadu i trupe koje se transportuju. Mašina je opremljena domaćim dizel motorom i mehaničkim 5-brzinskim menjačem. Mašina može da vuče prikolicu težine 12,5 tona.

Foto:Jutjub printskrin/Russian Armed Forces

 

Karoserija oklopnog vozila "Tigar-M" je blindirana, zavarena od čeličnih limova, karoserija je pričvršćena za ram na deset mesta preko gumenih jastuka. Svi prozori na trupu i vrata su od blindiranog stakla. Vetrobranska stakla su opremljena brisačima, ostatak oklopnog stakla je opremljen mehanizmima za otvaranje koji se otvaraju prema gore sa fiksnim pozicijama.

Urađena su mnoga poboljšanja u dizajnu vozila Tigar-M, u cilju poboljšanja njihovih operativnih svojstava, pouzdanosti, ergonomije, otpornosti na metke i zaštite od mina.

Velika unutrašnja oklopna zapremina vozila Tigar-M, u kombinaciji sa velikom nosivošću, bezbednošću i manevarom, omogućavaju da se ovo vozilo koristi kao baza za montažu najšireg spektra sistema naoružanja, izviđanja, komunikacija, elektronskog ratovanja i dr. opreme.

Foto:Jutjub printskrin/Russian Armed Forces

 

Kao standardna oprema, mašina je opremljena centralizovanim sistemom za naduvavanje pneumatika koji omogućava vozaču da menja pritisak u gumama u pokretu u zavisnosti od uslova na putu, električnim vitlom sa vučnom silom od 4000 kg i jedinicom za filter-ventilaciju.

Oklop trupa višenamenskih i specijalnih vozila obezbeđuje zaštitu posade, glavnih komponenti i sklopova tokom kružne vatre iz jurišne puške AKM kalibra 7,62 mm i od jurišne puške AK-74 kalibra 5,45 mm, što približno odgovara nivou 1 balističke zaštite prema STANAG 4569.

Posebna dizajnerska rešenja obezbeđuju zaštitu osoblja kada se ispod tačke i/ili ispod oklopnog vozila detonira 0,6 kg eksploziva.

Po dogovoru sa naručiocem, na mašinu se mogu ugraditi tehnički sistemi i borbeni daljinski upravljani moduli (RCM), čime se obezbeđuje obavljanje posebnih zadataka. Predviđena su mesta za postavljanje radio stanice i blokade za radio-kontrolisane eksplozivne naprave.

Foto:Jutjub printskrin/Russian Armed Forces

 

Karakteristike ASN 233115 od AMN-233114 su: smanjenje broja sedišta na 6, ugradnja okretne ploče na krovu vozila za ugradnju oružja i postavljanje u vozilo specijalnog odlagališta oružja, municije i pribora za oružja.

Glavne karakteristike:

Opšte informacije
Tip mašine: oklopno vozilo na točkovima
Težina praznog vozila: 6880kg
Bruto težina: 8080kg
Bruto težina vučene prikolice na svim vrstama puteva i terena, ne više 2500kg
Broj mesta: 6
Glavne dimenzije:
Dužina maksimalna: 5,6m
Širina maksimalna: 2,4m
Visina, maksimalno2,5m
Ugao ulaska/izlaska, stepeni, minimum: 34 / 36
Maksimalna brzina na putu pri punoj težini bez vremenskog ograničenja, ne manja od 110km/h
Domet krstarenja prema kontrolnoj potrošnji goriva, ne manje od: 1000km
Prevazilaženje prepreka:
Maksimalni uspon stepeni 30 stepeni
Maksimalni ugao nagiba, ne manje od 20 stepeni
Marka motora AMZ 5347-10 / 5347-11
Radna zapremina: 4,43l
Maksimalna snaga: 1215/2600hp/min

Foto:Jutjub printskrin/Russian Armed Forces

 

Glavno naoružanje:
- mitraljez 7,62 mm

- teški mitraljez Kord 6P50 12,7 mm 

- automatski bacač granata AGS-17 30mm 

- anti-tenk raketni sistem Kornet 9M133.

Borbena upotreba:

- grad Alep, Sirija

- Ukrajina

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".