Pab "Ye Olde Fighting Cocks" u Sent Albansu, severno od Londona, posluje od 793. godine, barem ako je verovati navodima na njihovim službenim stranicama.

- Zajedno sa svojim timom, pokušao sam sve kako bih održao pab - napisao je vlasnik Kristo Tofali. - Međutim, protekle dve godine bile su bez presedana za ugostiteljsku industriju i porazile su nas iako smo dali sve od sebe da osiguramo dalji rad ovog višestruko nagrađivanog paba - stoji u objavi na Fejsbuku.

Tofali kaže da su uslovi poslovanja bili "izuzetno teški" i pre pandemije, ali da su učinci kovida-19 bili "razorni".

- Naravno da mi je srce slomljeno: ovaj pub za mene je bio mnogo više od posla i počašćen sam što sam odigrao čak i malu ulogu u njegovoj istoriji - napisao je on.

Građevina u kojoj se nalazi ovaj pab izgrađena je u 11. veku i izvorno je korišćena kao golubarnik, prema podacima lokalne turističke zajednice. Pab je dobio ime po borbama petlova koje su se tamo održavale krajem 19. i početkom 20. veka, a navodno je čak i Oliver Kromvel prespavao jednu noć u gostionici tokom engleskog građanskog rata.

Nekada je bio prepoznat kao najstariji pab u Engleskoj i po Ginisovoj knjizi rekorda, ali ta titula više nije aktivna, rekla je predstavnica Ginisa za Si En En.

- Ta titula je povučena 2000. godine kada je postalo jasno da je nije moguće u celosti proveriti - rekla je ona u saopštenju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".