- Tako da se posle toga vrši pi-si-ar testiranje, za sve pacijente koji zadovoljavaju definiciju slučaja, a u antigenskom testu su negativni, tako da je pi-si-ar zadržao svoju specifičnost i predstavlja zlatni standard za dijagnostiku - istakla je Jovanović za RTS.

Ona dodaje kako među zaraženima preovladava u 90 odsto slučajeva omirkon, dok je u ostatku i dalje "zastarela" varijanta korone - delta.

- Što se tiče subvarijante, ne mogu sad da pretpostavim koji je to procenat, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će i ova varijanta vrlo brzo da dostigne odgovarajući procenat, ne da postane dominantna, ali je potrebno neko vreme da zauzme značajnu poziciju u epidemiji - rekla je Jovanovićeva.

Profesorka Medicinskog fakulteta smatra da neće doći do šestog talasa epidemije zato što se stelt omikron smatra za podvraijnatu omikrona.

Razlika između stelta i običnog omikrona je u oko 20 mutacija, ali uprkos tome pružaju "unakrsnu imunost", odnosno pružaju zaštitu ljudima koji su bili inficirani originalnom varijantom.

- U tom smislu ne očekujemo da će doći do dramatičnog povećanja broja inficiranih osoba - navodi ona, dodajući da, sudeći prema dostupnim podacima, stelt ne daje težu kliničku sliku, ali se brže širi.

Jovanivićeva apeluje na poštovanje mera i vakcinaciju, iako je, kako tvrdi, omikron probio vakcinalnu zaštitu, ali ne potupno, što znači da se osobe mogu zaraziti, uz nemogućnost razvijanja težih oblika bolesti.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".