Razlozi za ove tvrdnje mogu predstavljati: da se podvarijanta BA.2 (stelt) širi brže od klasičnog omikrona, što je potvrđeno u praksi, da vakcine daju manju protekciju od nove podvarijante, odnosno da zaraženi mogu biti i oni koji su preboleli "stare" sojeve.

Uprkos tome što BA.2, prema trenutno dostupnim podacima, ne izaziva teže slučajeve, postoji mogućnost da dođe do promene kliničke slike infekcije, kao i do masovnog zaražavanja zbog lake prenosivosti, što bi mogao da pokrene novi talas masovnog zaražavanja.

Omikron je i dalje dominantan soj korona virusa u svetu, izuzev Danske, u kojoj je više od dve trećine građana zaražena steltom. Međutim, prognozira se da će BA.2 uskoro postati vodeća varijanta i u drugim zemljama, kao što su Indija, Katar, Filipini...

- Ta činjenica, uz podatak da se 1,5 puta brže prenosi, stelt omikron stavlja u red sojeva koji se posebno prate, ali još nije proglašen za soj od posebnog značaja - kaže epidemiolog dr Predrag Kon. - Još niko ne može da odgovori na to kako će da utiče kod nas na epidemiju ali možemo da se nadamo da neće uticati. Mi izlazimo iz maksimuma.

U Srbiji je prethodnog dana testirano 32.933 testiranih, dok je korona virus potvrđen kod njih 13.772. Preminulo je 59 osoba.

- Ova nedelja će biti u proseku sa brojem zaraženih - navodi dr Kon, dodajući da je prethodne bio maksimum, te da se jasno vidi i promena u strukturi oboljevanja jer je sve više registrovanih slučajeva među mladima. 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".