- Ne putujte u Rusiju zbog kontinuiranih tenzija duž granice sa Ukrajinom, potencijalnog uznemiravnja američkih građana, ograničene mogućnosti ambasade da pruži pomoć američkim građanima u Ruisji, kovida-19, ulaznih ograničenja, terorizma, uznemiravanja od strane ruskih vladinih službenika i arbitarnog sprovođenja lokalnog zakona - ističe se u ažuriranoj listi preporuka Stejt departmenta.

Takođe, saopšteno je da saveti za putovanje u Rusiju podrazumevaju i informacije o napetostima na granici sa Ukrajinom, te se njima zamenjuju prethodne preporuke izdate 2. novembra 2021. godine.

U dokumentu se navodi "zbog pojačanog vojnog prisustva Rusije i vojnih vežbi koje su u toku u pograničnom regionu sa Ukrajinom, državljani SAD koji se nalaze tamo ili razmatraju da putuju u okruge Ruske Federacije koji se graniče sa Ukrajnom, odmah budu svesni da je situacija duž granice nepredvidiva i da postoji povećana tenzija".

- S obzirom na kontinuiranu nestabilnost situacije, građani SAD se izričito savetuju da ne putuju kopnenim putem iz Rusije u Ukrajinu preko ovog regiona - stoji u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija nema želju da nekog napadne, te nema razloga za brigu, odgovarajući na taj način na optužbe Zapada i Ukrajine usmerene prema Rusiji za navodono planiranje napada na Ukrajinu.

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".