To je danas izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pošto je Bajden u sredu rekao da će Moskva, ako, kako je naveo, "izvrši invaziju na Ukrajinu", snositi odgovornost, prenosi AP.

Na molbu da prokomentariše Bajdenovu izjavu, Peskov je rekao da Rusija dobija slična upozorenja već više od jednog meseca, naveo je Rojters.

- Mislimo da ona ni na koji način ne doprinose smanjenju tenzije koja je sada podignuta u Evropi i šta više, mogu da dovedu do destabilizacije situacije - rekao je Peskov.

Predstavnica za štampu ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su ukrajinske i zapadne tvrdnje o ruskom napadu na Ukrajinu "prikrivanje sopstvenih provokacija širokih razmera, uključujući one vojnog karaktera", preneo je AP.

- One mogu da imaju krajnje tragične posledice za regionalnu i globalnu bezbednost - istakla je Zaharova.

Američki predsednik izjavio je na pres konferenciji u Beloj kući povodom prvih godinu dana na predsedničkoj funkciji da će ukoliko Rusija krene na Ukrajinu to imati razorne posledice.

- Pretpostavljam da će Putin krenuti ka Ukrajini - kazao je američki predsednik, dodajući da bi totalna invazija na tu zemlju, međutim, izazvala odgovor koji bi skupo koštao Rusiju i njenu ekonomiju.

Bajden je naveo da veruje da Rusija priprema akciju u Ukrajini, iako smatra da Putin još nije doneo konačnu odluku.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica da je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine, što Rusija odlučno odbacuje kao neosnovane i opasne optužbe i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje, podseća Sputnjik.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".