- Не путујте у Русију због континуираних тензија дуж границе са Украјином, потенцијалног узнемиравња америчких грађана, ограничене могућности амбасаде да пружи помоћ америчким грађанима у Руисји, ковида-19, улазних ограничења, тероризма, узнемиравања од стране руских владиних службеника и арбитарног спровођења локалног закона - истиче се у ажурираној листи препорука Стејт департмента.

Такође, саопштено је да савети за путовање у Русију подразумевају и информације о напетостима на граници са Украјином, те се њима замењују претходне препоруке издате 2. новембра 2021. године.

У документу се наводи "због појачаног војног присуства Русије и војних вежби које су у току у пограничном региону са Украјином, држављани САД који се налазе тамо или разматрају да путују у округе Руске Федерације који се граниче са Украјном, одмах буду свесни да је ситуација дуж границе непредвидива и да постоји повећана тензија".

- С обзиром на континуирану нестабилност ситуације, грађани САД се изричито саветују да не путују копненим путем из Русије у Украјину преко овог региона - стоји у саопштењу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да Русија нема жељу да неког нападне, те нема разлога за бригу, одговарајући на тај начин на оптужбе Запада и Украјине усмерене према Русији за наводоно планирање напада на Украјину.

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".