- Zato mi, čak i kad ne učestvujemo u diplomatskoj saradnji (sa Rusijom), da bismo shvatili da li postoji mogućnost za jačanje kolektivne bezbednosti na uzajamnoj osnovi, odgovaram na neke od zabrinutosti koje Rusija ima, a ona, sa svoje strane, daje odgovre na mnoge naše bojazni - čač i tada jačamo odbranu i sredstva za obuzdavanje (Ukrajine) - istakao je američki državni sekretar u intervjuu za "Si-Bi-Es" odgovarajući na pitanje da li Vašington smatra da Moskva hoće da "kupi vreme" u svetlu situacije oko Ukrajine.

- Prethodne godine smo isporučili više vojne pomoći Ukrajini nego bilo koje prethodne godine. Preduzimamo mere protiv ruskih agenata u Ukrajini koji nastoje da destabilizuju vladu. Upravo sam odobrio transfer Ukrajini američke vojne tehnologije u drugim zemljama - naveo je Blinken.

Rusija je nekoliko puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivne akcije", ističući da nikome ne preti i da ne želi nikog da napadne, a izjave o navodnoj agresiji koristi se kao izgovor da NATO svoja vojna sredstva rasporedi što je bliže moguće ruskoj granici. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju, a to, smatra on, nikome ne preti i nikoga ne treba da brine.

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".