Истом пресудом, ослобођен је Ранчићев шурак Бобан Стојановић (50), јер нема доказа да му је помагао после кривичног дела.

Образлажући пресуду, судија Александра Мојашевић је казала да је чињенично стање утврђено на основу делимичног Ранчићевог признања, као и из осталих доказа, првенствено налаза вештака саобраћајне и медицинске струке.

- Утврђено је да је Ранчић управљао возилом у стању тешког пијанства, јер је у организму имао 2,5 промила алкохола, што га је чинило потпуно неспособним за безбедну вожњу - објаснила је Мојашевићева. - Преко пуне линије је прешао на десну страну коловоза, а затим на земљану површину и ударио бициклисту, који је том приликом задобио смртоносне повреде.

Судија је навела да веће није прихватило део оптужнице да се Ранчић кретао брзино неприлагођеном условима и стању коловоза, зато што је на тој деоници дозвољена брзина 60 километара на сат, а вештак није установио да се кретао већом брзином.

Фото: Архива

- Такође, несрећа се догодила у јулу месецу, када је коловоз био сув, а прегледност добра, тако да су услови вожње били адекватни тој брзини - рекла је судија. - Окривљени је створио опасну ситуацију, јер је конзумацијом алкохола себе довео у стање неспособности за вожњу. Од олакшавајућих околности узето је у обзир да је Ранчић неосуђиван, релативно млад човек, отац троје деце, да се пред судом држао донекле коректно, јер је делимично признао дело.

(Новости онлајн)