Istom presudom, oslobođen je Rančićev šurak Boban Stojanović (50), jer nema dokaza da mu je pomagao posle krivičnog dela.

Obrazlažući presudu, sudija Aleksandra Mojašević je kazala da je činjenično stanje utvrđeno na osnovu delimičnog Rančićevog priznanja, kao i iz ostalih dokaza, prvenstveno nalaza veštaka saobraćajne i medicinske struke.

- Utvrđeno je da je Rančić upravljao vozilom u stanju teškog pijanstva, jer je u organizmu imao 2,5 promila alkohola, što ga je činilo potpuno nesposobnim za bezbednu vožnju - objasnila je Mojaševićeva. - Preko pune linije je prešao na desnu stranu kolovoza, a zatim na zemljanu površinu i udario biciklistu, koji je tom prilikom zadobio smrtonosne povrede.

Sudija je navela da veće nije prihvatilo deo optužnice da se Rančić kretao brzino neprilagođenom uslovima i stanju kolovoza, zato što je na toj deonici dozvoljena brzina 60 kilometara na sat, a veštak nije ustanovio da se kretao većom brzinom.

Foto: Arhiva

- Takođe, nesreća se dogodila u julu mesecu, kada je kolovoz bio suv, a preglednost dobra, tako da su uslovi vožnje bili adekvatni toj brzini - rekla je sudija. - Okrivljeni je stvorio opasnu situaciju, jer je konzumacijom alkohola sebe doveo u stanje nesposobnosti za vožnju. Od olakšavajućih okolnosti uzeto je u obzir da je Rančić neosuđivan, relativno mlad čovek, otac troje dece, da se pred sudom držao donekle korektno, jer je delimično priznao delo.

(Novosti onlajn)